Update #6 ·
Jeb

Update on May 15, 2013

Върховният административен съд и Върховната административна прокуратура удариха звучен шамар на монопола на "Юлен" на Банско! Най-сетне! Време е Манева и Михаил Михайлов да си ходят от МОСВ, лифтът на Платото да бъде разрушен, след като е незаконен, и договорът за концесия да бъде развален, заради безбройните нарушения, извършени от "Юлен". Нашата подписка продължава докато не съберем 80 000 подписа! Призовете своите приятели да се подпишат, за да покажем силата на гражданското общество - тогава ще трябва да се съобразят с нас!

Публикуваме информация за победата за лифта на "Платото" от Коалиция "За да остане природа в България", а вие следете за граждански действия в скоро време.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" приветства окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд да обяви за незаконен построения през 2011 г. нов лифт на Платото в ски зона Банско на Национален парк Пирин.

Природозащитниците обжалваха даденото от Министерството на околната среда и водите съгласуване за строителството на лифта, защото не е извършена оценка за въздействие върху околната среда, а трасето му, включително горната и долната станция, са извън площта на концесията и навлизат в зони от Национален парк Пирин, където всякакво строителство е абсолютно забранено. В решението си съдът подчертава, че изграденият лифт не представлява ремонт, подмяна или реконструкция на съществуващо съоръжение, както го представя инвеститорът, а е изграждане на ново спортно съоръжение с дължина над 1 км, с различен капацитет и ново трасе с полагане на нови, различни от съществуващите фундаменти на двата стари влека. Заради това е следвало да се подложи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда, каквато няма. Концесионната площ е не повече от 99,5 ха и не може да се разтяга безкрайно чрез позоваване на териториално-устройствения план на ски зона Банско, е тезата в мотивите на върховния съд. Това показва, че правната дирекция на МОСВ и външните адвокатски кантори, на които плаща МОСВ, тълкуват и прилагат закона напълно погрешно. По време на съдебните заседания МОСВ непрекъснато пледираше в полза на концесионера "Юлен" АД - че няма ограничения в площите и че може да строи навсякъде в района на връх Тодорка и Бъндеришка долина. Такива тези от край време поддържат заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева (от правителството на ГЕРБ и от служебното правителство), както и директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" Михаил Михайлов. В същото време пледирането на Върховна административна прокуратура по делото беше изцяло в защита на публичната собственост и обществения интерес. Решението е ключов прецедент, който изяснява напълно тълкуването на уж неясния концесионен договор за ски зона Банско. Коалицията "За да остане природа в България" продължава да настоява за разваляне на концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин, за наказания за всички нарушения, извършени в нея, както и за недопускане на промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които да позволят ново строителство в него.

Campaign closed

По етажите на властта вече открито се говори, че ГЕРБ са твърдо решени да узаконят нарушенията в ски-зона Банско и да разрешат нови писти и лифтове в Национален парк "Пирин". Единственият шанс да бъде чут Нашият глас за бъдещето на Национален парк "Пирин" е, ако всеки от нас изпрати на МОСВ своята гражданска позиция за промените в ПУ на НП Пирин, които Висшият експертен екологичен съвет…

Read more about the pledge

Ако ски зона Банско бъде разширена, това ще означава: Ново навлизане в Национален парк "Пирин" и нарушение на Плана за управление на парка  – документ с ранг на закон, гарантиращ управлението на тази територия при спазване на всички екологични норми и в интерес на цялото общество Нарушение на концесионния договор за ски зоната Нарушение на оценката за въздействие върху околната среда за…

Read more about the petition

to comment