Lorena Cernucan
Lorena Cernucan

Tot ceea ce ne dorim este sa fim lasati sa ne facem datoria! Din pacate, numarul cazurilor copiilor si elevilor care au numeroase probleme se mareste! Din pacate, in familii apar tot mai multe necazuri! Consilierea prescolarilor, a elevilor si a parintilor acestora trebuie sa fie prioritatea noastra, nu orele de predare! Oricum consilierii sunt peste tot! In cabinet, la clase, in sala profesorala, in biroul directorului, in numeroase comisii, in toate echipele de proiecte, la cursuri de...

Tot ceea ce ne dorim este sa fim lasati sa ne facem datoria! Din pacate, numarul cazurilor copiilor si elevilor care au numeroase probleme se mareste! Din pacate, in familii apar tot mai multe necazuri! Consilierea prescolarilor, a elevilor si a parintilor acestora trebuie sa fie prioritatea noastra, nu orele de predare! Oricum consilierii sunt peste tot! In cabinet, la clase, in sala profesorala, in biroul directorului, in numeroase comisii, in toate echipele de proiecte, la cursuri de formare... si fac asta in mai multe scoli! Respectati-ne, domnilor profesori care scrieti metodologii fara sa cunoasteti realitatea din teritoriu!

Liliana Grecu Ionescu
Liliana Grecu Ionescu
 • Lorena Cernucan

Să înţeleg că pe unii consilieri şcolari îi deranjează orele de predare la clasă? Ar trebui să vă facă plăcere să predaţi psihologia unor copii care abia desluşesc tainele existenţei...

Dacă tot sunteţi atât de ocupaţi, ce studii de cercetare aţi publicat?

Claudia Stefan
Claudia Stefan
 • Lorena Cernucan

Nu ne deranjeaza orele de predare atata timp cat acestea sunt optionale fara nota. In momentul in care trebuie sa mergem la clasa sa notam un elev si apoi sa-l invitam in cabinetul de consiliere apare conflictul de rol. De altfel, participam si sustinem frecvent orele de dirigentie si oferim ajutor de cate ori ne este cerut in limita timpului disponibil (cand nu trebuie sa alergam de la o unitate la alta) In ceea ce priveste studiile de cercetare, va invit sa vizitati site-ul www.cmbrae.ro...

Nu ne deranjeaza orele de predare atata timp cat acestea sunt optionale fara nota. In momentul in care trebuie sa mergem la clasa sa notam un elev si apoi sa-l invitam in cabinetul de consiliere apare conflictul de rol. De altfel, participam si sustinem frecvent orele de dirigentie si oferim ajutor de cate ori ne este cerut in limita timpului disponibil (cand nu trebuie sa alergam de la o unitate la alta) In ceea ce priveste studiile de cercetare, va invit sa vizitati site-ul www.cmbrae.ro si de asemenea, sa va interesati de stadiul in care se afla testarile OSP de la dumneavoastra din unitate. Toate cele bune!

Lorena Cernucan
Lorena Cernucan
 • Lorena Cernucan

Categoric, nu ne supara orele de predare, ci obligativitatea lor! In ceea ce proveste orele de psihologie .... ar fi excelent sa poata sa predea consilierii ore de psihologie. insa acestea se predau in licee cu profil sau cate o ora in cls a X-a, ore pe care le iau profesorii de socioumane. Ce sa mai vorbim de consilierii de la gradinite si gimnazii.. .. ei de unde sa predea psihologie??? Cat despre studii, va invitam sa cautati la biblioteca nationala revista nr1 si nr 2/3 a CJRAE Salaj sa ne lecturati studiile. Toate cele bune, tuturor!

Elena Ion
Elena Ion
 • Lorena Cernucan

Să se respecte legislaţia europeană privitoare la misiunea consilierului şcolar psihopedagog, egalitatea de şanse pentru toţi copiii din România şi dreptul acestora la asistenţă psihopedagogică. Să nu mai permitem amestecul contabililor şi altor nespecialişti în problematica şi viitorul educaţiei! Astfel, şcoala românească nu va scăpa de suferinţă. Prof. Ion Elena, CJRAE Gorj.

Lorena Cernucan
Lorena Cernucan
 • Lorena Cernucan

Ma gandesc ca ati luat in considerare si consilierii care lucreaza in gradinite sau in gimnazii, care nu pot sa predea psihologie, iar optionalele ... sa fim seriosi se predau de catre coordonatorii/directorii gradinitelor si de catre profesorii care au nevoie de intregirea normei .. sau .. de plata cu ora! Si, ne ati inteles gresit! Nu avem o problema cu predarea orelor in specialitate! Nici vorba, vrem asta, dar daca analizati situatia veti vedea ca nu se poate! In plus, dovada faptului ca...

Ma gandesc ca ati luat in considerare si consilierii care lucreaza in gradinite sau in gimnazii, care nu pot sa predea psihologie, iar optionalele ... sa fim seriosi se predau de catre coordonatorii/directorii gradinitelor si de catre profesorii care au nevoie de intregirea normei .. sau .. de plata cu ora! Si, ne ati inteles gresit! Nu avem o problema cu predarea orelor in specialitate! Nici vorba, vrem asta, dar daca analizati situatia veti vedea ca nu se poate! In plus, dovada faptului ca noi oricum tinem legatura cu elevii prin ore sunt consilierile colective numeroase pe care le realizam la clase cu placere! Repet e suparator faptul ca suntem obligati fara a fi consultati!

Arta Cuvântului
Arta Cuvântului
 • Lorena Cernucan

Liliana Grecu Ionescu. Aici nu e vorba de predare, e vorba ca cineva va ramine fara acele ore deoarece in ordin este scris obligatioriu. Deci vor fi luate 4 ore in fiecare scoala si date prof. consilieri. cei cara ramin fara ele ce fac???? Go home :)

Petruta Lostun
Petruta Lostun

Sustin orice tine de drepturile voastre, dar nu sunt sub nicio forma de acord sa preluati din orele de psihologie. In opinia mea, confuzia dintre psihologul care are sarcini de consilier si profesorul de psihologie - este foarte gresita. Eu nu am tupeu sa merg la cabinetul psihologului si sa cer din norma lui ore de consiliere... si mi se pare corect sa nu vina nimeni la mine sa-mi ceara sa cedez orele de psihologie de la clasa. NU VREAU SA LE DAU! Sa-si vada fiecare de treaba lui, de...

Sustin orice tine de drepturile voastre, dar nu sunt sub nicio forma de acord sa preluati din orele de psihologie. In opinia mea, confuzia dintre psihologul care are sarcini de consilier si profesorul de psihologie - este foarte gresita. Eu nu am tupeu sa merg la cabinetul psihologului si sa cer din norma lui ore de consiliere... si mi se pare corect sa nu vina nimeni la mine sa-mi ceara sa cedez orele de psihologie de la clasa. NU VREAU SA LE DAU! Sa-si vada fiecare de treaba lui, de functiunile lui din scoala! In plus, situarea consilierului in postura de profesor la clasa ar aduce atingere grava statutlui de consilier pe care il are psihologul!

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

Am scris mesajul asta de trei ori - pana si calculatoarele s-au molipsit de la guvernanti, parlamentari, presedinte...si au devenit nemernice - dar nu ma las (sunt un luptator) pt.ca subiectul ma pasioneaza. Voi scrie patratele mai mici, daca ma mai aduce si a -IV- a si a -V- a oara la prima pagina, sa pierd mai putin. Partea proasta e ca nu pot sa ma repet si tb. sa gasesc de fiec. data alte formulari. dar asta e necazul meu, nu al vostru

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

(se joaca fest cu nervii mei, to'a-su' calculator = a -V- a) Am citit toate comentariile si chiar daca nu am facut decat o tara de psihopedagogie in scoala militara, totusi fata, interfata si dosul societatii romanesti (si nu numai) moderne rau de tot - tot moderna de vreo cinci decenii si inca vreo zece, dar tot mai inapoiata - imi permite sa constat si sa va spun ca si voi aveti neaparata nevoie de consiliere.

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

(a -VI- a si a -VII- a)Voi fi si mai scur ca nu mai e cazul sa facem literatura: inaintea la peste 60% din dascali, tb. consiliati toti aceia care se cred mai destepti decat pamantul daca au invatat 13-14 cuvinte tehnice, isi dau cu parerea peste tot si se cred numa' buni (chiar daca unii nu spun) de ministri ori macar secretari de stat.

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

Insa,si inaintea astora, tb. consiliati cu cel mai a naibulu' simt de raspundere, toti tovarasii guvernanti si guvernamentabili abili, pe care eu tare i-asi mai consilia cu parul, ca de tartacuta lor oricum nu se prinde ceva. Si domniile lor, ajunsii legislativului tb. sa fie tratati cu acelasi respect.

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

(a -VIII- a) Guvernantii cu STS-ul (care am impresia ca-si baga coada si-n patratica de fata) si tovarasii legislatori tb. consiliati de urgenta. Ce i-asi mai consilia eu la Vacaresti, pe multi dintre ei.

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

Oameni buni. vedeti in ce stare de fecale a ajuns tara asta daca n-am prea avut psihologi; avem cei mai handicapati conducatori. Singurul lucru spus in comentariile astea, care chiar tb. facut de urgenta, este sa va uniti fortele, sa eleborati un plan de bataie, in care sa ne aveti si pe noi ceilalti in calcul si sa-i consiliati pe NIMURUCI.

Dan Stelian Bura
Dan Stelian Bura
 • Petruta Lostun

DE TEAMA SA NU SE STEARGA, DIN NOU, nu am mai folosit ghilimele pt. ultimul termen "consiliati". Haideti cu totii sa-i 'consiliem" pe nimuruci!

Gina Stanciu
Gina Stanciu

Aș dori să știu dacă dintre voi, consilierii școlari din țară, beneficiați de acel 15 % pentru învățământ special integrat,
Mulțumesc

Radu Madalina
Radu Madalina
 • Gina Stanciu

Si la Bucuresti se primeste acest spor.

Lorena Cernucan
Lorena Cernucan
 • Gina Stanciu

Si in Salaj se primeste sporul.

Alina Gitlan
Alina Gitlan
 • Gina Stanciu

Si la Neamt se primeste acest spor.

Rodica Curelea
Rodica Curelea
 • Gina Stanciu

si in Dambovita se da

Marian Micu
Marian Micu

Daca sunt profesori consilieri sa fie folositi in interesul copiilor nostri, nu sa fie folositi ca si cadre didactice la catedra.
De asemenea, ar fi cazul ca si acestor oameni sa li se creeze conditii normale de lucru; marea lor majoritate au responsabilitati in mai multe unitati scolare sau gradinite.
Cred ca nu multi dintre noi stiu in ce conditii isi desfasoara activitatea: pe holuri, in salile de mese sau prin mai stiu eu ce colt al cladirii. Normal este ca fiecare unitate sa aiba un...

Daca sunt profesori consilieri sa fie folositi in interesul copiilor nostri, nu sa fie folositi ca si cadre didactice la catedra.
De asemenea, ar fi cazul ca si acestor oameni sa li se creeze conditii normale de lucru; marea lor majoritate au responsabilitati in mai multe unitati scolare sau gradinite.
Cred ca nu multi dintre noi stiu in ce conditii isi desfasoara activitatea: pe holuri, in salile de mese sau prin mai stiu eu ce colt al cladirii. Normal este ca fiecare unitate sa aiba un birou (sala, clasa, incapere) separat unde acesti oameni sa poata oferi consiliere copiilor nostrii.

Radu Madalina
Radu Madalina
 • Marian Micu

Bine argumentat!

Camelia Luminita Psiholog
Camelia Luminita Psiholog
 • Marian Micu

Perfect adevarat! In conditiile actuale, un profesor psiholog /consilier scolar este tot mai incararcat cu sarciini birocratice! Dupa aproape 20 de ani de munca in folosul scolii, inca nu am un spatiu adecvat, imi desfasor activitatea pe unde apuc- Cancelarie, sali de clasa libere-daca gasesc sau pe hol...Cabinetul nu este doar pentru psiholog ci pentru elevi-parinti ! Oare cand se va intelege acest lucru ?!

Liliana Grecu Ionescu
Liliana Grecu Ionescu
 • Marian Micu

Şcolile erau obligate să vă asigure spaţiu pentru amenajarea unui cabinet de consiliere în incinta şcolii.
Consilierii şcolari aparţin de CJRAE. Acest centru trebuia să colaboteze cu şcolile şi cu IŞJ pentru amenajarea unui spaţiu adecvat muncii consilierului şcolar. Au fost bani pentru amenajarea unor astfel de cabinete, dar se pare că trăim într-o ţară în care legea nu se aplică la fel peste tot...
Trebuia să faceţi sesizări chiar către MECTS/MEN, din punctul meu de vedere.

Cristescu Rodica
Cristescu Rodica

as dori sa se respecte OMECTS 5555/7 X 2011!

Radu Madalina
Radu Madalina
 • Cristescu Rodica

este minunata tara in care traiam...avem doua ordine de ministru care spun lucruri diferite...ce este si mai special este ca al doilea, cel cu buba, face referire la primul...minunat!

Bambi Bamb
Bambi Bamb
 • Cristescu Rodica

LOL.... cei care promoveaza aceste legi au si ei nevoie de consilier psiholog, dar inca nu-si dau seama!
Ar fi interesant sa se ofere cineva sa explice cu ce anume se ocupa un consilier psiholog. Pentru ca cei care aproba astfel de legi trebuie sa decida intre utilitate si fonduri. Daca ar sti saracii unde se afla bogatia... ar investi numai in acest domeniu! Exista o intreaga "industrie" pe plan international de re-educare si dezvoltare personala, cum oare le-a scapat ministrilor romani?

Arta Cuvântului
Arta Cuvântului
 • Cristescu Rodica

Ultimul este facut de cei care nu l-au citit pe primul.... :) Cind se schimba ceva in Ministere se incepe cu ce merge bine nu cu ce merge prost.

Liliana Grecu Ionescu
Liliana Grecu Ionescu

Este minunat să ai la clasă un consilier şcolar... Cei care au investit în pregătirea lor temeinică şi vor să ajungă la mintea şi inima copiilor dintr-o şcoală au înţeles că este imperios necesar să aibă ore de predare. Cred că orele de psihologie ar trebui predate la toate clasele şi numai de către consilierii şcolari.
Cred că numărul consilierilor şcolari ar trebui să crească şi ei ar trebui să aibă dreptul să propună opţionale la toate clasele, asta numai în condiţiile în care CDŞ vor deveni o realitate şi la liceele tehnologice.

Adrian Mircea
Adrian Mircea
 • Liliana Grecu Ionescu

De acord cu ideea ca orele de psihologie sa fie "facute" de consilierul scolar, dar acestea sunt doar la nivel liceal... ori licee sunt mult mai putine comparativ cu scolile gimnaziale, unde sunt incadrati majoritatea consilierilor scolari... Atata vreme cat disciplina solicita evaluare prin note, ramane conflictul de rol al consilierului scolar vs cadru didactic.

Liliana Grecu Ionescu
Liliana Grecu Ionescu
 • Liliana Grecu Ionescu

Ore de autocunoaştere ar trebui să fie la toate clasele, începând cu gimnaziu, chiar cu învăţământul primar. Dirigenţiile la liceu aproape nu mai sunt obligatorii, iar la gimnaziu primează pregătirea pentru evaluarea naţională, etc. Profesorii la clasă sunt mai mult sclavii programei şcolare decât ai completării lacunelor de cunoaştere ale elevilor...
Consilierii, dacă sunt temeinic pregătiţi, ştiu să-şi apropie copiii şi să le canalizeze energiile spre cele mai frumoase gânduri şi acţiuni.
...

Ore de autocunoaştere ar trebui să fie la toate clasele, începând cu gimnaziu, chiar cu învăţământul primar. Dirigenţiile la liceu aproape nu mai sunt obligatorii, iar la gimnaziu primează pregătirea pentru evaluarea naţională, etc. Profesorii la clasă sunt mai mult sclavii programei şcolare decât ai completării lacunelor de cunoaştere ale elevilor...
Consilierii, dacă sunt temeinic pregătiţi, ştiu să-şi apropie copiii şi să le canalizeze energiile spre cele mai frumoase gânduri şi acţiuni.
Cât despre evaluare, ea ar putea să fie fără notă...

Ideea este că avem nevoie de cât mai mulţi consilieri şcolari bine pregătiţi. Dacă aceştia s-ar uni, ar putea cere ministerului reevaluarea programelor şcolare şi adaptarea lor astfel încât un copil de clasa a V-a să nu fie nevoit să stea 6 ore să facă teme şi asta cu ajutorul părinţilor sau meditatorilor.

Druia Ioan
Druia Ioan

Acesti consiolieri scolari? the sunt in scoli niste mancatori de bani pentru ca nu=si fac treaba si nu se vede prezenta lor la scoala (poate acolo uynde isi fac treaba este bineee), dar in general vin see you ora 11 si pleaca la ora 12, iar cand trebuie sa se ocupe de elevii see you probleme mereu spun ca nu esate problema lor, elevul indisciplinat nu depind de consilierii scolar si tot dirigintele si profesorii clasei se ocupa de ei...deci..........

Simona Mihaela
Simona Mihaela
 • Druia Ioan

Indraznesc sa va contrazic.Consilierul chiar daca apartine CJRAE, este subordonat si directorului unitatii de care apartine , iar daca acesta nu impune respectarea unui program si a unui plan de activitati stabilit de comun , atunci asta denota si o lipsa de interes din partea conducerii dar si o lipsa de comunicare.Am lucrat la un liceu unde daca vroiai sa faci vreo campanie sa informare sau orice alt tip de activitate, mi se puneau bete in roate, iar directoarele ignorau total munca mea...

Indraznesc sa va contrazic.Consilierul chiar daca apartine CJRAE, este subordonat si directorului unitatii de care apartine , iar daca acesta nu impune respectarea unui program si a unui plan de activitati stabilit de comun , atunci asta denota si o lipsa de interes din partea conducerii dar si o lipsa de comunicare.Am lucrat la un liceu unde daca vroiai sa faci vreo campanie sa informare sau orice alt tip de activitate, mi se puneau bete in roate, iar directoarele ignorau total munca mea acolo,asa ca am renuntat sa ma mai bat singura cu morile de vant. Oare sa fie vina mea sau a mentalitatii gresite pe care acestea o aveau?In schimb anul acesta am avut norocul sa ajung sa lucrez intr-un liceu unde atat directorii,consilierul educational si toti ceilalti profesori sunt dispusi sa colaboreze , si asta de ce, pentru ca sunt constienti de beneficiul pe care eu il pot aduce scolii si elevilor.Nici consilierii nu sunt perfecti, insa daca ar exista aceasta colaborare stransa , nomal ca ar aparea si rezultate.Nu putem rezolva problemele singuri, avem nevoie de sprijinul tuturori celor din scoala:director, profesori, diriginti, elevi , parinti.

Radu Madalina
Radu Madalina
 • Druia Ioan

Stimate domn, cred ca va folositi de o generalizare pentru a expune o situatie personala. Acest lucru nu este in beneficiul nimanui, cu atat mai putin al dumneavoastra.

Radu Madalina
Radu Madalina

as vrea sa ii rog pe cei care au scris acest lucru sa ne comunice si noua care sunt orele din planul cadru din aria consiliere si orientare...

Arta Cuvântului
Arta Cuvântului
 • Radu Madalina

Se vor lua orele de Psihologie, Logica, Sociologie, Filozofie etc.... dar nu e exclus sa vedem si ore de Muzica, Desen, Sport, Religie ca in Romania toti suntem multilateral dezvoltati :). E de ris dar in realitate e de tot plinsul...

Violeta Musunoiu-Hoton

Respectarea ordinului-OMECTS 5555/7 X 2011-18 ore activitati directe si 22 ore activitati indirecte-in aceasta profesie conferintele , supervizarea, intervizarea, workshop-uri sunt vitale si intra in cele 22 ore de activitati indirecte metodico-stiintifice.

Baitanciuc Dorel
Baitanciuc Dorel

De 23 de ani sustin desprinderea activitatii consilierului scolar de activitatea la catedra. Este vorba de mari diferente de statut si rol intre cele doua functii. Imbinarea celor doua functii poate crea comportamente duplicitare si efecte nedorite in planul relatiei see you beneficarul/elevul. Deci sustin ca cei care indeplinesc functia de consilier in cadrul CJRAE/CJAPP/CSAP sa nu aiba completare de catedra la clasa.

See more comments…