Adrian Cherechesu
Adrian Cherechesu

Am semnat hotarat petitia, desi nu numele ci constiinta de sine a natiunii o avem de schimbat. Asta se intampla numai cand fiecare individ ce simte fiorul dacic accepta si sustine schimbarea. Pentru cei curiosi de ce am semnat, va invit sa vizitati www.adevaruldespredaci.ro, unde puteti viziona doua materiale filmate ce se numesc "Dacii - Adevaruri Tulburatoare" si "Dacii - Noi Dezvaluiri". Poate ca, vizionand cele doua materiale, nu veti ajunge sa credeti in aceasta cauza, dar sunt sigur ca veti incepe sa intelegeti de ce unii cred.

Ionut Arustei-Stainoiu
Ionut Arustei-Stainoiu

multi pe aici care se lauda ca sunt daci au pielea creola :)).

Kali Kuan Elena-Lacramioara
Kali Kuan Elena-Lacramioara
 • Ionut Arustei-Stainoiu

Ionut Arustei-Stanoiu CHIAR ASTA CREZI?? OARE CREZI CA ARE IMPORTANTA PILELEA SAU SUFLETUL? EU NU SUNT CREOLA DE FAPT TIGANCA CUM AI VRUT SA SPUI DAR NU TIN CONT DE ASTA CI DE CARACTERUL OMULUI! SUNT OAMENI VENITI DIN TOATE COLTURILE LUMII ,CARE NU S-AU NASCUT AICI DAR CARE SIMT CA ASTA ESTE PAMANTUL LOR.STII DE CE PENTRU CA-N CODUL LOR GENETIC ESTE SANGE DE DAC !!!

Ionut Arustei-Stainoiu
Ionut Arustei-Stainoiu
 • Ionut Arustei-Stainoiu

,, Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum,să îţi aminteşti cine ai fost,cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut ,, din cate vezi e vorba despre cei ce s-au nascut aici .tiganii sunt aceia care au venit aici si simt ca acesta este pamantul lor . . asta e o prostia cu schimbarea denumirii tarii in Dacia , oricum nu va fi aprobata niciodata . problema cu tiganii nu se rezolva asa se rezolva sa ii trimitem la scoala sa fie educati .

Stefan Manitiu
Stefan Manitiu

A va plangeti aiurea....ca suntem confundati see you tigani si altele....tiganii vor zice imediat ca is daci si ei si cine suntem noi sa zicem ca nu :))....si daca vreti sa se schimbe parerea despre romani atunci trebuie sa schimbam atitudinea noastra.Eu sunt student in Danemarca si la ce am vazut ca fac tiganii pe aici si romanii dupa ei....poti sa fi dac, roman sau ungur.....cacatu tot cacat e oricum iai zice... schimbati mentalitatea nu numele.Momentan Romania nu are "standardele" dacilor...

A va plangeti aiurea....ca suntem confundati see you tigani si altele....tiganii vor zice imediat ca is daci si ei si cine suntem noi sa zicem ca nu :))....si daca vreti sa se schimbe parerea despre romani atunci trebuie sa schimbam atitudinea noastra.Eu sunt student in Danemarca si la ce am vazut ca fac tiganii pe aici si romanii dupa ei....poti sa fi dac, roman sau ungur.....cacatu tot cacat e oricum iai zice... schimbati mentalitatea nu numele.Momentan Romania nu are "standardele" dacilor , fara onoare si cinste ajungem sa ne patam si acest nume falnic....

Nelu Micsa
Nelu Micsa
 • Stefan Manitiu

sunt perfectamente de acord cu tine

Stefan Manitiu
Stefan Manitiu
 • Stefan Manitiu

...

Sburlan Liviu
Sburlan Liviu

PROBLEMA CEA MARE E TOCMAI CRIZA DE IDENTITATE PRIN CARE TRECEM , MAI ALES SCADEREA ACUTA A NIVELULUI CULTURAL. IDEEA DE A FI DACI = COMBATANTI DEMNI AI MARELUI IMPERIU SI NU ROMANI = CEI COLONIZATI , ATUNCI CA SI ACUM , MERITA O DISCUTZIE....POATE SI O TREZIRE NATZIONALA?

Gheorghe Mitu
Gheorghe Mitu

Ar fi un lucru prea frumos, Dacia Mare, dar luminita de la capatul tunelului este o idee utopica, chiar daca suntem daci, o sa ne lovim de ziduri de beton strain si cozi de topor romanesti, nu vezi ca nici vestigiile dace care ar putea fi metropole mai mari decat multe altele, nu vor sa le scoata la lumina, doar le confirma ca sa poata fi jefuite.

Alexandru Bogdan
Alexandru Bogdan
 • Gheorghe Mitu

Da dar asa avem o luminitza !

Viorica But
Viorica But

Structura etimologică a vocabularului românesc.
Într-o lucrare de referință [38] echipa lui Marius Sala construiește vocabularul reprezentativ al limbii române[39], cuprinzând 2581 de cuvinte.

Vocabularul reprezentativ după Marius Sala.
Structura etimologică a acestuia se prezintă astfel:
Elemente romanice 71,66%, din care.
30,33 % latinești moștenite.
22,12 % franceze.
15,26 % latinești savante.
3,95 % italiene.
formații interne 3,91 % (majoritatea fiind bazate pe etimoane latine).
slave...

Structura etimologică a vocabularului românesc.
Într-o lucrare de referință [38] echipa lui Marius Sala construiește vocabularul reprezentativ al limbii române[39], cuprinzând 2581 de cuvinte.

Vocabularul reprezentativ după Marius Sala.
Structura etimologică a acestuia se prezintă astfel:
Elemente romanice 71,66%, din care.
30,33 % latinești moștenite.
22,12 % franceze.
15,26 % latinești savante.
3,95 % italiene.
formații interne 3,91 % (majoritatea fiind bazate pe etimoane latine).
slave total 14,17 %, din care.
9,18 % slava veche.
2,6 % bulgărești.
1,12 % rusești.
0,85 % sârbo-croate.
0,23 % ucrainene.
0,19 % poloneze.
germane 2,47 %.
neogrecești 1,7 %.
traco-dace de substrat 0,96 %.
maghiare 1,43 %.
turcești 0,73 %.
englezești 0,07 % (în creștere).
onomatopee 0,19 %.
origine incertă 2,71 %.
Potrivit unei statistici anterioare, făcută de lingvistul Dimitrie Macrea, compoziția etimologică a 49.642 de cuvinte și variante înregistrate în DLRM (Dicționarul limbii romîne moderne, publicat în 1958) este clasificabilă în 76 de grupe, dintre care numai 14 depășesc procentajul de 1 %. Elementele latine 20,02 %, slave vechi 7,98 %, bulgare 1,78 %, bulgaro-sârbe 1,51 %, turce 3,62 %, maghiare 2,17 %, neogrecești 2,37 %, franceze 38,42 %, latine literare 2,39 %, italiene 1,72 %, germane 1,77 %, onomatopeice 2,24 %, de origine nesigură 2,73 %, de origine necunoscută 5,58 %. Din cele 9.920 cuvinte latine numai 1.849 sunt primite direct din latină, 8.071 constituie derivate pe teren românesc de la rădăcini aparținînd cuvintelor moștenite din latină.
Tot Macrea a făcut în 1942, în privința etimologiei, o analiză statistică a poeziilor lui Eminescu publicate antum. Elementele latine reprezintă 48 % din vocabularul folosit de poet, în circulație (sub raportul frecvenței) procentul crescând la 83 %. Elementele slave reprezintă 16,81 %, în circulație numai 6,93 %. Macrea a conchis că fizionomia lexicală este latină în proporție asemănătoare see you aceea a limbii franceze, după ce a comparat see you examenul statistic al vocabularului poetului Paul Verlaine.
Semnificativ pentru criteriul circulației cuvintelor este și studiul (din 1937) al lui D. R. Mazilu, Luceafărul lui Eminescu (Expresia gândirii, text critic și vocabular, în care autorul conchide că 13 din 98 de strofe ale poemului sunt alcătuite din cuvinte de origine latină. Întregul poem conține 529 de cuvinte-titlu sau unități lexicale distincte, dar multe se repetă sub diferite forme gramaticale. Numărul aparițiilor concrete (cuvinte-text) se ridică la cifra de 1.908, dintre care 1.688 de origine latină, 144 slave și 76 de origini diverse.[40] Elementul latin moștenit constituie baza lexicului românesc în circulație, elementul lui invariabil mai ales ca frecvență.[41].

Alexandru Bogdan
Alexandru Bogdan
 • Viorica But

30,33 As zisa latineasca mostenita e pelasga sau latina vulgaris limba ce era vorbita de toare popoarele geto-tracice ,iar 15,26 asa zisa latina savanta e un dialect sau regionalism ce se vorbea la Roma in senat !Asa ca mai studia-ti si analizati corect !

Marius Iorga
Marius Iorga

Ar fi cazul sa ne intoarcem la adevarata denumire a tarii DACIA iar noi see you mandrie sa ne denumim DACI,...de fapt ceea ce suntem see you adevarat. Sa ne recuperam identitatea , Dacia pierduta de cca 300 de ani in favoarea numelui de Romania. In alta ordine de idei nici n-ar mai exista acea inrudire de nume si asimilare etnicodiabolica intre ROM, RROM SI ROMAN.

Michael Diaconescu
Michael Diaconescu
 • Marius Iorga

Ma scuzati domnule Iorga dar cred ca informatiile dumneavoastra sunt putin eronate. acum 300 de ani "Romania" nu se numea nicicum, deoarece nu prea exista. din cate am invatat cam toti pe bancile scolii, ceea ce numim azi "Romania" nu a existat decat in jurul anului 1600 cand Mihai Viteazul a reusit sa se instaleze domnitor al celor 3 principate/domnii romanesti, realizand prima "unire" efectiva de la caderea Imperiului Roman incoace. Totusi, n-a denumit noua tara pentru ca nu prea a avut...

Ma scuzati domnule Iorga dar cred ca informatiile dumneavoastra sunt putin eronate. acum 300 de ani "Romania" nu se numea nicicum, deoarece nu prea exista. din cate am invatat cam toti pe bancile scolii, ceea ce numim azi "Romania" nu a existat decat in jurul anului 1600 cand Mihai Viteazul a reusit sa se instaleze domnitor al celor 3 principate/domnii romanesti, realizand prima "unire" efectiva de la caderea Imperiului Roman incoace. Totusi, n-a denumit noua tara pentru ca nu prea a avut timp s-o faca. In rest, stim de Cuza si 1859 si de noul stat denumit "Romania" odata cu adoptarea primei contitutii romanesti.

Michael Diaconescu
Michael Diaconescu
 • Marius Iorga

Cat despre asocierea denumirii tarii noastre cu "rrom" "rom", se face referire la gruparea etnica europeana "poporul romanes (romani, romane, rromi)" care cam exista sub denimurea respectiva in Europa cam de multisor (si nu numai in Europa), respectiv cam din aceeasi perioada cu Marea Unire (1918) ei se numesc generic "tigani" si exista in intreaga europa ( gipsy, gitanes ). Coincidenta? Poate, nu stim. Poate ca petitia merita atentie, totusi motivarea sustinerii dumneavoastra mi se pare...

Cat despre asocierea denumirii tarii noastre cu "rrom" "rom", se face referire la gruparea etnica europeana "poporul romanes (romani, romane, rromi)" care cam exista sub denimurea respectiva in Europa cam de multisor (si nu numai in Europa), respectiv cam din aceeasi perioada cu Marea Unire (1918) ei se numesc generic "tigani" si exista in intreaga europa ( gipsy, gitanes ). Coincidenta? Poate, nu stim. Poate ca petitia merita atentie, totusi motivarea sustinerii dumneavoastra mi se pare rasista si in totala contradictie cu drepturile omului, indiferent de reputatia celor pe care ii acuzati.

Stamate Andrei
Stamate Andrei

nu cred ca sunteti pregatiti sa fiti asa de viteji si mandri ca Dacii... nu cred ca va puteti descotorosi de mancatul de seminte si barfitul la poarta.... de ce sa schimbam? Numele de Dacia trebuie sa ramana in istorie nemanjit, daca schimbati acum numele va fi un dezastru iar istoria se va rescrie in europa asociind Dacia see you Romania de acum... asta vreti?

Kali Kuan Elena-Lacramioara
Kali Kuan Elena-Lacramioara
 • Stamate Andrei

Eu nu mananc seminte si nu barfesc la poarta ,nu ma reprezinta si nu ascult nici manele!Oricum nu pot fi toti de acord!

Stamate Andrei
Stamate Andrei
 • Stamate Andrei

cred ca nu ai inteles in esenta, comentariul meu... oricat de buni am fi oricat de mandri... nu putem fi daci, pentru ca am fi doar cu numele, noi ne-am corcit... nu poti fi dac stiind ce sa intamplat in istorie! ai impresia ca noi putem fi "cei mai drepti dintre traci"?

Seu Radu
Seu Radu

Poate cel mai bucuros va fi Mircea Eliade legat de aceasta propunere.Eu cred ca este o idee buna si chiar merita sa avem o denumire care sa aduca un nou suflu.Dar este mai greu de realizat acest lucru pe partea de management.
1.Cum faci sa schimbi denumirea fara o suma uriasa care sa prezinte noua denumire.
2.Cum realizezi ca noua denumire "Dacia "sa fie recunoscuta pe plan international cand toate tratatele si legile internationale ne au in contracte ca Romania asta inseamna reziliere si...

Poate cel mai bucuros va fi Mircea Eliade legat de aceasta propunere.Eu cred ca este o idee buna si chiar merita sa avem o denumire care sa aduca un nou suflu.Dar este mai greu de realizat acest lucru pe partea de management.
1.Cum faci sa schimbi denumirea fara o suma uriasa care sa prezinte noua denumire.
2.Cum realizezi ca noua denumire "Dacia "sa fie recunoscuta pe plan international cand toate tratatele si legile internationale ne au in contracte ca Romania asta inseamna reziliere si schimbarea tuturor contractelor care inseamna bani si deplasari motivate intr-o Romanie care acum are nevoie de stabilitate si imagine sanatoasa.
3.Cine este nebunul care sa foloseasaca o suma atat de importanta care sa ajunga prioritate in fata altor urgente care in acest moment romanul trebuie sa le rezolve.Eu cred ca este doar o alta forma de manipulare sa-i dea romanului de lucru in a scrie o parere sa se creada important in contra-partida de a actiona si a reusi sa fie see you o atitudine sanatoasa in prezent.

Kali Kuan Elena-Lacramioara
Kali Kuan Elena-Lacramioara
 • Seu Radu

Este timp!Totu-i sa fim un numar demn de bagat in seama.Acum avem 2 ani sa strangem semnturi.at an sa se dezbata in Parlament .S-o mai schimba ceva in lumea asta .Trebuie sa fim recunoscuti Daci!

Kali Kuan Elena-Lacramioara
Kali Kuan Elena-Lacramioara
 • Seu Radu

Tin sa te informez ca eu si sotul meu si un mic grup care am initiat asta nu vrem sa manipulam pe nimeni .Nici sa dam false iluzii sau sperante ,si nimeni nu vrea sa bata din palme .Logic ca trebuie referendum !Dar peste 3 ani! Ne-om reveni pana atunci!

Energia Universala
Energia Universala

NOI SUNTEM GETO-DACI REGII NOSTRI INTERZISI SUNT: PRINTESA >>> TOMIRIS<<< CEA CARE LA INVINS PE PERSANUL CIRUS CEL MARE.,>> REGELE ANTYRUS<< CEL CARE L-A INVINS PE XERXES.,>REGELE GUDILA <CEL CARE I-A ALUNGAT DIN GETO DACIA PE REGII MACEDONI FILIP SI ALEXANDRU CEL MARE., APOI A URMAT BUREBISTA.

See more comments…