Back to Romani Impotriva ACTA

Viitorul Internetului Liber este dezbatut in aceste zile!

Stimati aparatori ai internetului liber,

Am promis ca va voi tine la curent cu toate evenimentele importante care pun in pericol libertatea spatiului virtual. Din pacate, revin cu o noua veste: incepand de astazi, 3 decembrie 2012, si pana pe 14 decembrie, are loc o conferinta ITU (International Telecommunications Union).

ITU este o agentie specializata ONU care exista inca de pe vremea telegrafului (initial se numea International Telegraph Union) si care, dupa cum sugereaza denumirea, se ocupa cu telecomunicatiile la nivel international. Zilele acestea, pentru prima data din 1988, are loc in cadrul WCIT (World Conference on International Telecommunications) o revizuire a WTC (World Telecommunications Regulations). Aceasta revizuire are loc in baza evolutiei tehnologiei din ultimii ani. Probabil ca se vor aduce reglementari pentru internet, sub pretextul "sigurantei mondiale".

Problema majora este faptul ca deciziile se vor lua in spatele usilor inchise, iar toate statele membre ONU vor vota dupa regula 1 stat 1 vot. Practic tot ce putem face este sa speram ca interesul nostru va fi luat in calcul, intrucat nimeni nu isi doreste sa aiba internetul blocat precum in China, sau sa fie persecutat pentru activitatea pe internet precum in Rusia (este important de mentionat faptul ca Rusia si China sunt 2 dintre cele mai importante state membre ONU si au drept de veto in Consiliul de Securitate). Chiar daca am semna petitii, acestea nu ar avea efect decat intr-un numar foarte mare si la nivel international. Am verificat site-uri mai mari precum Avaaz (renumit pentru faptul ca a reprezentant punctul nostru de vedere in Parlamentul European atunci cand ACTA a fost respins), dar nu am gasit o astfel de petitie.

Tot ce putem face deocamdata este sa asteptam si sa ne informam corespunzator.

Va multumesc pentru sustinere si voi reveni cu informatii noi!

Informatii oficiale despre WCIT: http://www.itu.int/en/wcit-12/Pages/overview.aspx

Clip neoficial despre ITU si WCIT: https://www.youtube.com/watch?v=XzNQarkk95Q&feature=player_embedded

Mai multe informatii despre ITU: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Telecommunication_Union

64 comments

to comment