Back to SPUNE NU DESFIINTARII SPITALULUI ORASENESC ODOBESTI din Judetul VRANCEA

Articol Monitorul de Vrancea:„Mai bine să ne omoare decât să ne ia spitalul“

Propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) de transformare a Spitalului Orăşenesc din Odobeşti în Cămin pentru Persoane Vârstnice, i-a nemulţumit pe toţi angajaţii unităţii spitaliceşti, dar şi pe pacienţi. Peste 35.000 de persoane riscă să rămână fără asistenţă medicală, dacă propunerea va fi adoptată. Pacienţii sunt revoltaţi pe actuala guvernare şi sunt de părere că tot ce vrea aceasta e să îi „omoare“.

Spitalul Orăşenesc din Odobeşti deţine şase secţii de profil, respectiv Secţia de Interne, Pediatrie, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie şi Radiologie, dar şi un laborator biologic şi o farmacie. Capacitatea spitalului este de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual este de aproximativ 4.000 de pacienţi. Managerul Spitalului Orăşenesc din Odobeşti, Florin Monac, consideră că nu sunt motive ca acest spital să fie desfiinţat, deoarece asigură asistenţă medicală pentru 35.000 de persoane, nu are datorii şi are destui medici pentru secţiile de profil pe care le deţine. „Singurele persoane care au de suferit în urma acestei pro-puneri de reprofilare a spitalului, sunt pacienţii. Medicii îşi mai găsesc de lucru, dar pacienţilor din această zonă nu mai are cine să le ofere asistenţă me-dicală, mai ales că este o zonă cu un nivel de trai scăzut. Actul medical nu înseamnă să ne fie nouă bine, ci se referă strict la pacienţi. Acest lucru nu l-au înţeles cei de la Ministerul Sănătăţii. Spitalul din Odobeşti serveşte 35.000 de persoane arondate, cu o medie de 3.500 – 4.000 de cazuri rezolvate pe an, ca să nu mai zic de aproximativ 1.000 de persoane pe care le tratăm, deşi sunt neasigurate. Nu mai vorbim de zona viticolă în care ne plasăm şi anual vin mii de oameni la muncă, care nu sunt asiguraţi şi le oferim şi lor asistenţă medicală“, a declarat Florin Monac, managerul Spitalului din Odobeşti.

Investiţii de sute de milioane

De aproximativ cinci luni, de când este manager, Florin Monac a investit aproximativ 600 de milioane de lei vechi, din fonduri proprii, în mo-dernizarea spitalului. „Am reabilitat şapte saloane, le-am făcut grup sanitar propriu. Am respectat litera legii. Am început cu Secţia de Interne şi cu cea de Pediatrie, pentru că acolo este fluxul cel mai mare de pacienţi. Secţia de Psihiatrie este deja făcută printr-un program. Fiecare salon are termopane, gresie, faianţă, grup sanitar propriu cu toaletă, bideu şi duş. Nu avem probleme nici din punct de vedere financiar. La noi, un caz rezolvat este decontat de Casa de Asi-gurări de Sănătate cu 970 de lei, iar la Spitalul Judeţean cu 1.370 de lei. Cu o sumă mai mică pentru fiecare pacient, realizăm şi profit, pe când Spitalul Judeţean reuşeşte să adune datorii în fiecare lună. Ne încadrăm şi în cheltuielile de personal, care sunt de până în 70%“, a mai adăugat Florin Monac.
El se teme pentru soarta medicilor din instituţie, pentru că majoritatea au peste 30 de ani vechime, dar şi pentru asistente şi personalul auxi-liar. Spitalul are doi medici specialişti de interne, un medic pediatru şi un medic ginecolog, un medic radiolog şi unul chirurg, plus 27 de asistente, nouă infirmiere, 10 îngrijitoare pentru curăţenie, două spălătorese şi opt muncitori, printre care şi bucătărese, dar şi opt persoane la departamentul administrativ. De asemenea, la acest spital mai activează şi cinci medici rezidenţi pe specializările Psihiatrie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Epidemiologie şi Cardiologie. „După 30 de ani petrecuţi în incinta acestui spital, când mai ai câţiva ani până la pensie, este foarte greu să fii trimis în altă parte, pentru că de la o vârstă te acomo-dezi mai greu. Va fi greu pentru medici. Din calculele mele, mai mult de jumătate din personal nu va mai putea activa în această instituţie, dacă va fi transformată în cămin pentru persoane vârstnice“, este de părere Florin Monac.

Medici...

to comment