Back to Spasimo Unu! - Save Una! - Salviamo la Una!

Priča iz Smaragdne Doline - A Tale from the Emerald Valley - Una storia dalla Valle di Smeraldo

Preksinoc (subota 29.11.2008g.) u Bihac je nam došao Danko. Došao je predstaviti svoju knjigu , sa naslovom "Prica iz Smaragdne Doline". Daniel Pavlic, kad sam ga upoznala (06.11.2000 g.), bio je na pocecima avanture zvana "[email protected]" - Kostajnicka Alternativna Scena, tada još neformalna grupa, a nekoliko tjedana kasnje formalno osnivata kao udruga mladih Hrvatske Kostajnice. Pocetkom 2001 g. Daniel je sve nas upoznao sa njegovim otkricem: Hrvatska vlada namjerava odlagati nuklearni otpad iz Krška na Trgovskoj Gori, nedaleko od Une. Bio je to pocetak žestoke kampanije u kojoj je puno nas sudjelovalo, i uspjeli smo dici toliko prašine da nema duše u cjeloj unskoj dolini koja nije za to cula (mada, nažalost, koliko znam i ta prica nikad nije rješena: dapace, kad se sad guraju projekti za Krško 2, izgleda da cemo se neki dan morati opet primiti u kostac i sa pitanjem odlagališta).

Bilo kako bilo, sinoc je bilo dirljivo za sve nas... Danielova knjiga ima neke djelove posvecene njegovim ratnim godinama ovdje u Bihacu, gdje je tada živio sa roditeljima i mladjim bratom, i samo dodirnuti površinu toga je potaknulo puno emocija u prisutnim bišcanjima i u samom mladom piscu. Pored toga, sjecanja iz te naše "bitke za Unu" je bila i te kako prisutna u našim dušama...

"Smaragdna Dolina" je naime bio ime našega mailing lista na yahoo (još uvijek postoji), koji je odigrao ne malu ulogu u tome da nas sve drži u kontaktu, iz Hrvatske Kostajnice do Bihaca, iz Trsta (gdje sam tada još živjela) do Zagreba, i dalje, jer u kampanju su se ukljucili prijatelji iz drugih djelova Hrvatske, BiH i drugih zemalja. A to ime sam ja dala listi zato što sam inspiraciju našla u Unskim Smaragdima, u onom pravom izvornom izdanju još pod vodstvom Boša Marjanovica.

Puno se toga desilo u tim godinama, 2001, 2002, 2003, do mog dolaska "za stalno" u Bihac. I ostavilo tragove u našim dušama, tragovi koji su se javili sinoc, jer svima nama je puno znacilo da je Danko stavio na papiru svoju "Pricu o Smaragdnoj Dolini".

U malom krugu prijatelja prije i poslje "službenog djela" vecere, razgovarali smo i o novoj prjetni Jednoj Jedini: prokljata brana!

I eto, necu reci odakle mi to, da nebude "izvor" imao probleme, ali dobili smo potvrdu da studija izvodljivosti brane vec postoj! Vec je na papiru, sa skicama i mapama gdje šta treba da bude.

Nisam iznenadena ni malo, znam veoma dobro i cesto ponovim da, bez obzira na Nacionalni Park, prljava igra je još uvijek u toku: samo cekaju da bismo mi "zaspali", zaboravili... I oni dalje vrše pripreme. Nisam iznenadena, ali bjesna jesam, i te kako.

Približava se trenutak kad se mora opet sastaviti ekipa Smaragdne Doline, i širiti se ovaj put kao poplavni val, i Bitka za Unu, ona prava, tek mora poceti...

......................................................................................................................................................................................................

The evening before yesterday (Saturday, 30th November 2008) Danko came to visit us in Bihac. He came to present his book, by the title "A story from the Emerald Valley". Daniel Pavlic, when I met him (06.11.2000), was at the beginning of an adventure named [email protected] - Kostajnicka Alternativna Scena, at the time still an informal group, which was to become an official youth organization in Hrvatska Kostajnica a few weeks later. At the beginning of 2001, Daniel informed us all of his discovery: the intention of the Croatian government to dispose of the nuclear waste from the Krško power plant on Trgovska Gora, not far from the Una. That was the beginning of a fiery campaign in which many of us got involved, and we kicked up such a fuss that there is not a soul in the Una valley who has not heard of it (although, disgracefully, this is another unfinished story: indeed, with plans for a Krško 2 nuclear plant being pushed today, it look as if we will soon come to grips with the nuclear scores issue again).

In any case, last night was something moving for us all... Daniel's book...

to comment