Back to Let's Do It, Romania!

Pe 12 mai am iesit pentru a treia oara la curatenie generala!

Acum putem sa rasuflam usurati si sa strigam cat putem de tare: “We Did It, Romania!”, “We Did It, World!”

Pentru al treilea an consecutiv, am demonstrat ca ne pasa de natura si tara in care locuim. Anul acesta am schimbat registru si am ales ca Zi de Curatenie Generala 12 mai. Asa ca, romani din toate judetele tarii au iesit sa faca curatenie in zonele din natura dragi.

Pentru noi, editia de anul acesta a fost un succes si suntem tare fericiti de rezultate! Stefan Bucuiuc, coordonatorul asociat “Let’s Do It, Romania!”, ne impartaseste din aceasta experienta:

“Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut in aceasta a treia editie “Let`s Do It, Romania!”, la doar 8 luni de la actiunea organizata in septembrie 2011 si, mai ales, avand in vedere contextul social si politic in care ne aflam la momentul actual. Ne-am dorit foarte mult ca si Romania sa fie pe harta celor 100 de tari care organizeaza o curatenie nationala in 2012, in cadrul miscarii “Let`s Do It, World!” si iata ca am reusit o noua editie de succes - ne-am atins obiectivele setate atunci cand am inceput: am ales si am curatat minim 5 zone in aproape fiecare judet si avem cu siguranta un procent de reciclare a deseurilor de cel putin 30%. Cuvantul nostru de baza in acest moment este continuitate, vrem sa monitorizam si sa ne asiguram ca zonele curatate pe 12 mai vor ramane curate si ne bazam pe sprijinul voluntarilor participanti la LDIR pentru acest lucru. Multumim tuturor voluntarilor, dar si tuturor partenerilor care au fost alaturi de noi si care au crezut si au sustinut “Let`s Do It, Romania!”."

Totul a inceput dis de dimineata, de la ora 8, cand sute de volunari au venit la punctele de inregistrare, gata sa ia cu asalt mormanele de deseuri din arealele naturale. Voluntarii care nu au avut mormane alocate online pe site-ul www.letsdoitromania.ro au primit la punctele de inregistrare zone speciale in care au facut curatenie. Curatenia s-a incheiat in jurul orei 15:00, cand partenerii pe gestiunea deseurilor au inceput colectarea sacilor.

O prima estimare arata ca 150 000 de romani au participat la cea mai mare actiune de voluntariat din Romania. Primele rezultate primite la nivel national clasifica judetele Maramures (11 000 voluntari), Gorj (11 000 voluntari) si Botosani (9 200 de voluntari) si Bihor (8 000 de voluntari). In ceea ce priveste procentul de materiale reciclate, in top se afla judetul Vaslui, unde 77% din deseurile colectate vor fi reciclate. Un prim numar de saci adunati este 250 000, o prima estimare realizata de echipele judetene.
Colectarea sacilor de pe marginea drumului va dura cateva zile si numai in urma acesteia vor putea fi facute publice cifrele finale legate de cantitatea de deseuri colectata.

Partenerul nostru principal, Ministerul Mediului si Padurilor, a fost reprezentat la curatenie chiar de doamna ministru Rovana Plumb, care ne-a transmis un mesaj tuturor celor care am spus DA si am iesit la curatenie: „Ministerul Mediului si Padurilor va sustine ferm astfel de actiuni iar eu, personal, ii felicit si le multumesc tuturor celor care s-au implicat in campanie”.

Am demonstrat inca o data cat de important este voluntariatul si puterea pe care o are in schimbarea pozitiva a comunitatilor. Cei peste 150 000 de voluntari mobilizati de “Let`s Do It, Romania!” transmitem un mesaj clar: daca e ceva care te deranjeaza, actioneaza, fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in jur!

Vrem sa va multumim tuturor voluntarilor implicati in acest proiect ambitios, incepand cu cei prezenti in ziua de curatenie, cat si toti cei care au participat la organizare, cartare, promovare. De asemenea, multumirile merg si catre companiile care au sustinut acest proiect, dar si catre ONG-uri si autoritatile centrale si locale.

We Did It, Romania!
We Did It, World!

2 comments

to comment