About

Testvérem betegsége kapcsán csontvelődonort keresünk.

Rossz hír: http://www.facebook.com/photo.php?pid=182054&id=1631978132&fbid=1079086830694#!/notes/julia-szalai/rossz-hir/309457753596

(Please see tab HOME for the English version)

Kedves Barátaim!

Testvérem, Gergő betegsége kapcsán a segítségeteket szeretnénk kérni!
Mostanra derült ki, hogy a családon belül nem találtunk alkalmas csontvelő (őssejt) donort számára. Gergő fent van a nemzetközi donorlistán, de eddig onnan még nem érkezett semmilyen válasz, ezért szeretnénk minden lehetőséget megragadni a megfelelő donor megtalálására.
NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓ, HOGY MA MÁR A CSONTVELŐÁTÜLTETÉS NEM FELTÉTLENÜL JÁR MŰTÉTI BEAVATKOZÁSSAL, EZ AZ ELJÁRÁS INKÁBB HASONLÍT EGY VÉRVÉTELHEZ.
A csontvelő hasonló a vérhez, csak sokkal bonyolultabb rendszer szerint kell egyeznie a befogadó és az adományozó szervezetnek. Két csontvelő megfelelő szintű egyezésére testvérek között van a legnagyobb esély, ha azonban mégsem egyeznek – ahogy sajnos esetünkben sem – a világ összes csontvelő-donorja között fogjuk megtalálni a szerencsést. Üvegcipellőnk ugyan nincs, ezért csak egy hagyományos véradás keretében tudja az Országos Vérellátó Szolgálat a vérből megállapítani, hogy a transzplantációra várók közül – köztük van Gergő is – kivel találnak egyezést. Vércsoport azonosság a csontvelődonorrá váláshoz nem szükséges! A vért a csontvelő termeli és mivel a beteg teljes csontvelőállományát eltüntetik a transzplantáció előtt a már megtapadó donor velő fog új vérsejteket termelni, így megváltoztatva a beteg vércsoportját.
Ha segíteni szeretnél, kérlek a következőket tedd:
1. Bármelyik Vérellátóban jelentkezz normál véradásra, akár Budapesten, akár vidéken.
2. Jelezd, hogy amint a véradás eredménye megvan, szeretnél jönni HLA-tipizálásra, ez az a vizsgálat, melyet a csontvelődonorsághoz el kell végezni. Ez a véradás után 1,5-2 hét múlva lehetséges.
3. Ha az adott Vérellátó nem végez ilyen laborvizsgálatot, kérdezd meg, hogy hova kell menni. Ahol biztosan van: Péterfy S. utcai és Karolina úti Vérellátók Budapesten.
4. A HLA-tipizálás eredményét el kell kérni, vagy személyesen visszamenni érte vagy postán elküldetni.
5. Ezt az eredményt emailben kérlek küldd el nekem, a [email protected] emailcímre, így az első körös összehasonlítást, melyből az egyezés kiderülhet mi is el tudjuk végezni Gergő HLA eredményének birtokában.
Egyezés esetén a donort kivizsgálják, és ha mindent rendben találnak, akkor vagy egy 45-60 perces beavatkozás keretében, helyi érzéstelenítés mellett a medencecsontjából vesznek csontvelőt vagy egy sejtszaporító gyógyszer beadását követően egy normál vérvétel útján nyernek őssejtet, műtét nélkül! Mindenki orvosi tájékoztatás után maga dönthet, hogy melyiket választja. A feladat nagy részét ezután a befogadó szervezete végzi, és azzal köszöni meg a segítséget, hogy teljesen meggyógyul.
Kérlek benneteket, hogy amennyiben az együttérzésetek, segítőkészségetek olyan szintű, hogy tevőleges segítséget vállalnátok Gergő gyógyulása érdekében, akkor jelentkezzetek csontvelő-donornak és a vizsgálatok után kérjétek el a HLA-tipizálás eredményét az alábbi budapesti vérellátókban vagy a vidéki vérellátó állomások egyikén (alábbi linken megtalálható az összes vérellátó elérhetősége és nyitvatartása):

Péterfy Sándor utcai Területi Vérellátó
Cím: 1076 Bp., Péterfy Sándor utca 14.
Telefon: +36 1 461 4757
Véradási időpont: hétfőtől csütörtökig, 8-15 óráig, péntek 8-13 óráig

Budai Regionális Vérellátó Központ
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Telefon: +36 1 372 4200, +36 80 324 244
Véradási időpont: hétköznap 7-19; szombaton 8-12 óráig

A csontvelődonorrá válásról információ található még itt:
http://www.ovsz.hu/hu/csontvelod...

Segítő szándékotokat előre is nagyon köszönöm!
Szalai Juli
yoolee_kukac_lipilee_pont_hu

A szöveg angolul, és külföldi regiszterek elérhetőségi a HOME fül alatt találhatóak, kérlek küldjétek tovább akár külföldi ismerőseiteknek is!