Back to STOP nasilju...

IGI trazi uskladjivanje kredita u svajcarcima sa ECB European Central Bank preporukom

1.Mart 2013.

gdja Jorgovanka Tabakovic Guverner

Narodna Banka Srbije

Beograd

Postovana gdjo Tabakovic,
u okviru siroke akcije IGI Internet Gradjanske Inicijative, koja okuplja slobodno mislece gradjane iz Dijaspore od Amerike do Australije i Matice Srbije, i koja do danas na Facebooku broji 44,000 clanova, (sto svako ko zeli moze da proveri na www.causes.com/causes/282076 i nase akcije „STOP nasilju...”), koja vec cetvrtu godinu traje i ima 17,000 IGI-jevaca, simpatizera ove nase gradjanske inicijative.
Vama gdjo Tabakovic, kao nasem Facebook Friendu i istaknutom poznavaocu gradjanske misli pre svega, saljemo ovo filterisano misljenje mnogih IGI clanova odnosno gradjana ove nase Srbije, i to iz razloga sto se za iste ciljeve i vi godinama zalazete u svojoj politickoj praksi koju mi gradjani slusamo i gledamo na TV ekranima. Vi svakako delite zajednicke ciljeve da se DECA - MLADI i PORODICE na nasim prostorima zastite od svih mogucih oblika nasilja, pa i od onih nesvesnih - od raznih institucija u Srbiji, jer svaki ekonomski sistem je podredjen politickom sistemu u EU pa i kod nas. IGI trazi od vas da ostvarite izborno obecanje gradjanima da cete formirati. Kancelariju za brze odgovore gradjanima... jer smatramo da se komunikacija izmedju gradjana i poslanika Skupstine i raznih ministarstava u Srbiji mora dovesti na daleko visi nivo odn. na isti koji imaju gradjani Britanije ili Nemacke. Iz raznih poruka zakljucujemo da se i dalje PODIZE ZID oko raznih institucija i ministarstava i samih narodnih poslanika, koji se svakodnevno utvrdjuje i podize sve vise barijere izmedju gradjana i onih koji su dosli na vlast izbornom voljom svih gradjana u Srbiji. IGI je trazio Zavrsne racune Javnih preduzeca i institucija u Srbiji, ali bez odgovora i uspeha, a tkz. "Narodni Parlament" Radio „Fokusa” je na preko stotinu adresa raznih institucija slao zahtev da im se Zavrsni racuni dostave i samo nekoliko je primljeno, sto je neprihvatljiva praksa u Srbiji i gradjani moraju znati kako se trose pare gradjana u periodu ovog opsteg siromastva u drzavi.
BANKE i PRIVREDA
SBER banka je pre par meseci aktivirala svoju operativu na prostoru Srbije nakon samo sest meseci od kada je kupila Volksbank grupu u Evropskoj Uniji, i postala po snazi kapitala treca Bankarska grupacija u EU, sa mrezom ekspozitura u EU i izvan EU, pa i kod nas, gde nosi naziv SBER banka Srbija. SBER Banka igra po muzici ECB Evropske Centralne Banke u EU, koja propisuje u svojim permanentnim instrukcijama, dopunama, smernicama, pridrzavanje istih u svim bankarskim sistemima u Evropskoj Uniji i od svih ocekuje primenu istih u periodu svetske Ekonomske krize, a sve u cilju da se olaksa ispunjenje Ugovornih kreditnih obaveza privrede i gradjanstva. Kompanije se zilavo bore sa problemom nelikvidnosti, usled jake krize i smanjenog obima prometa... IGI je sa SP Savezom za promene iz Republike Hrvatske, i sa asocijacijom umirovljenika u Hrvatskoj itd. razmenio svoje stavove i poglede na temu EU finansijskog sektora i dosli smo do sledecih akutnih problema koje gradjani ocekuju od vas gdjo Tabakovic, da se sve lepo proveri i sve sto je moguce popravi u sektoru bankarskog poslovanja i bankarskih odnosa sa pravnim i fizickim licima koji imaju kredite u svajcarcima.
>
UGOVOR VALUTNA KLAUZULA – se ima anulirati jer kao termin ne postoji u orginalnom ugovoru, a svaka van Ustavna kategorija se ima izopstiti iz prakse; >
>
Ugovor se po domicilu nastanka - mora u potpunosti ispostovati do poslednjeg znaka interpunkcije. Kada je ugovor u EU sklopljen, potpisan i obligaciono definisan, isti ima primenu EU zakona, a obligacioni EU odnosi anuliraju svaki ugovor koji sadrzi NEMOGUCE, NEODREDJENE ili SKRIVENE elemente i nalazu olaksavajuce dopune i produzenje rokova otplate u formi Anexa - dopuna istih. >
>
PROMENLJIVE KAMATNE STOPE – moraju definisati sve svoje cinioce iz kojih se promena diktira a sve nedefinisane izbrisati i ne primenjivati u praksi;
>
IGI trazi strogu PRIMENU PROPISA EU Centralne Banke kao i ZASTITU KORISNIKA bankarskih usluga dok se isti propis ne donese u Srbiji. SUDOVI ne samo u Srbiji, koja je na putu u EU, vec u EU regionu (u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji koje su clanice EU), vec punom merom stite u svoju PRIVREDU I svoje GRADJANE odnosno korisnike kredita u svajcarcima:
>
Sudovi prihvataju tuzbe i resavaju iste u korist privrede i gradjana a protiv svih Banaka: ... u delu zahteva utvrdjivanja nistavnosti primene ugovornih NEDEFINISANIH odredbi elemenata promenljive kamatnestope i ostalog.
>
IGI u periodu MART APR MAJ je na preko 40 000 adresa svojih clanova slao vise puta ponovljenu IGI informaciju, pozivajuci da se pravna I fizicka lica obrate lokalnim Sudovima, parnicnim postupkom (tuzbom), protiv Banaka u situaciji kada se ima elemenata i sumnji da njihov Ugovor sa Bankom ima bilo sta sto nije jasno ili definisano.
>
IGI siri ove vesti u interesu privrede i gradjana u Srbiji, pozivajuci se na ECB European Central Bank instrukcije da banka svaki nejasan segment ugovora zajedno sa Klijentom prevazidje i pretvori u vrlo jasan segment ugovora.
>
IGI PLEDIRA NA FER ODNOS BANKA – KLIJENT (pravno ili fizicko lice) Banka imperativno mora biti u skladu sa postenim I savesnim odnosom Banka-Klijent uvek a narocito.u uslovima ekonomske krize. IGI trazi da ugovor o kreditu u svajcarcima dobije svoj Anex ugovora BANKA I KLIJENT moraju sesti i proci svaki Clan istog ugovora sa ciljem da NEJASNOCE pretvore u jasne iznose, brojeve, planove otplate...
POJMOVI moraju biti odredjeni a ugovor se moze smatrati kvalitetnim samo onda kada je toliko jasan da sam klijent moze tacno da odredi i izracuna svoju mesecnu ugovornu obavezu (ratu), koju treba da plati Banci...
POJMOVI: svi moraju biti vrlo jasno prikazani i definisani kako bi svaki Klijent koji ulazi u ugovornu kreditnu obavezu sa Bankom mogao svaki pojam razumeti i shvatiti koliko ce svaki pojam njega kao Klijenta kostati...
>
FIKSNA I PROMENLJIVA KAMATNA STOPA jasno se mora definisati ukljucujuci tkz. Referentnu kamatnu stopu, Devalvaciju ili Index rasta potrosackih cena etc.)
ECB evorpska centralna banka dalje kaze: NA IZNOSE MESECNIH OBAVEZA NE MOZE UTICATI NISTA a najmanje JEDNOSTRANA ODLUKA BANKE da trazi vise PARA, zbog varijacija koje svajcarski franak ima na svetskom trzistu novca.
<>
Sudovi u EU po pravilu proglasavaju NISTAVNOST ovakvih I slicnih zahteva koje Banke danas u Srbiji traze za kredite uzete u svajcarcima - i naplacuju od neinformisanih Klijenata.
===================
Slucaj hotela Royal u Beogradu – je tipican primer jednostranosti, u ovom konkretnom slucaju u pitanju je ruska SBER banka - koja prema ovom privrednom subjektu koji zaposljavao 77 radnika, a koji danas u kriznim vremenima posluje u otezanim uslovima privredjivanja i smanjenog turistickog kretanja u EU, jer su mnoga putovanja otkazana usled opste ekonomske krize,
imamo cinjenicu
i konstatujemo da je Volksbanka Hungary Budapest, 2007 odobrila kredit, u svajcarcima u uslovima kada je Svajcarac iznosio 47 dinara.
U pet godina otplate vlasnik hotela nikada nije potpisao saglasnost da Banka moze da svakoga meseca zahtevala drugaciji iznos za placanje, od ugovorom preciziranog.
Cinjenica je da je ovaj hotel Royal u Beogradu, ipak uspevao da uredno placa sve sto je Banka trazila i to sve dotle dok se nije kriza toliko razmahala tako da je ugorizila strukturu i osnovne elemente opstanka jednog privrednog drustva.
>
SBER banka, umesto da olaksa I pomogne kroz dogovaranje i odobravanje novog Anexa i reprograma, jos je jace pritisla hotel Royal ukljucivsi I dodatne zatezne kamate I ostala opterecenja iako je SBER banka svesna da I osnovne obaveze ukoliko ne budu smanjene ovaj beogradski hotel nije u stanju da ispuni prema Banci.
Vrh ledenog brega je BLOKADA poslovanja i racuna, sto je apsolutan nonsense jer sav dnevni prihod hotel ne moze da uplati ovoj istoj Banci.
STA RECI A NE ZAPLAKATI - nad besmislenim postupcima...
>
EVROPSKA bankarska praksa u oblasti otezanih kriznih uslova ima svoju dodatnu dimenziju jer kaze:
* * * DA JE SHODNO EU OBLIGACIONIM ODNOSIMA, SVAKI UGOVOR NISTAVAN KADA POSTANE PREDMET OBAVEZE (iznos rate) NEMOGUCE NAPLATITI ...
ili kada je NEODREDIV, NEJASAN ili kada je PROTIVZAKONIT…
>
Misljenja kolega iz razlicitih oblasti su da bi shodno ovome, hotel Royal na Sudu u EU vrlo lako dobio ovaj slucaj i odstetu na teret SBERbanke...
>
SBERbanka i hotel Royal bi dobili obavezu da zajednicku soluciju sami dogovore i da istu realno odrede u jasnim iznosima mesecnih obaveza kako bi se sa ispunjenjem ugovornih obaveza moglo nastaviti a preduslov tome je pomoc Banke da se privredjivanje dogovori u PLANU RESTRUKTURIRANJA POSLOVANJA kako bi se nastavilo PLACANJE KOJE MORA BITI PRE SVEGA REALNO MOGUCE I UNAPRED ODREDJENO I POZNATO KLIJENTU (Hotelu Royal u Beogradu).
>
PARCIJALNA NISTAVNOST UGOVORA nastupa po ECB European Central Bank, onog momenta kada se proglasi parcijalna nistavnost onih Clanova (Artical), koji insinuiraju da BANKA moze imati neko dodatno pravo da naprimer jednostrano izmeni ili umetne neki novi izmisljeni termin = koji se ne nalazi i nije pomenut u orginalnom ugovoru (npr. VALUTNU KLAUZULU), koja u slucaju hotela Royal ne postoji u orginalnom ugovoru Volksbanke Hungary, Budapest IZ 2007.
>
Valutna klauzula, zapravo NE POSTOJI KAO TERMIN u Evropskoj Uniji...
a ipak je naknadno jednostrano od strane Banke ubacen.
>
ECB, Evropska Centralna Banka, porucuje da je Banka sa klijentom (pravno ili fizicko lice), duzna da zajednicki izanalizira postojeci Ugovor. u orginalnom tekstu a ne u prevodu... te da se odredi domicil gde je Ugovor odobren i od koga je orginalno potpisan i prihvacen te da se vrlo pazljivo pridje ovom ozbiljnom poslu da se zajednicki postigne usaglasavanje oko svih iznosa koji su bitni kako sa Banku tako i za Klijenta odnosno za Hotel Royal Beograd.
= koliki je konkretan iznos DUGA.privrednog subjekta u ovom slucaju
= hotel Royal = koliko je u tacnom iznosu orginalnog namenskog kredita dobio,
= u kojoj valuti je iznos bio vazno je po kom kursu1CHF= 47 Dinara,
= koliko je Klijent do danas platio... (u svajcarcima po gornjem kursu),
= koliko je duzan platiti itd.
>
CILJ JE DA SE ZAJEDNICKI DEFINISE IZNOS KOJI SU BANKE NAPLATILE NA IME VALUTNE KLAUZULE JER TAJ IZNOS JE SPORAN i apsolutno ne prihvatljiv iz razloga sto nije bio sastavni deo orginalnog Ugovora.
Praksa u EU, pokazuje da svaka Banka mora pa i SBER Banka ovaj vec naplaceni iznos po svakom pa i ovom NEDEFINISANOM elementu koji ne postoji u orginalnom Ugovoru, jednostavno ga Banka mora prebaci u rubriku: "PREVREMENA OTPLATA KREDITA"
>
Banka je obavezna da uruci Klijentu NOV primerak „Schedule for payment” Plan otplate kredita. u kome se ne sme zaracunati neki dodatni troskovi u smislu "bankarskih troskova nove obrade ugovora" ili obrade korigovanih kredita.
>
Privredna preduzeca, gradjani moraju biti zasticeni od samovolje Banaka u Srbiji jer se te iste Banke ponasaju sasvim drugacije u okviru Evropske Unije, i ovo se postovana gdjo Tabakovic sa vase strane mora sagledati i korigovati, u interesu gradjana zaposlenih u ovim kompanijama koje Banke blokadama unistavaju i teraju u stecaj i bankrot... hvala na paznji i pozdravljam vas
Dr Alex Sasha ILIC Dipl E MBA (Cavendish) London - GR Independent Senior Adviser - finance - banking - investments (Skype, Viber, Twitter, Facebook) contact: [email protected]

1 comment

to comment