Din pacate, la finalul anului 2012 , singurul post de televiziune cultural romanesc a fost inchis din ratiuni economice, privandu-ne astfel de o sursa de informare culturala semnificativa. Deoarece, de-a lungul timpului atat TVR Cultural, cat si celelalte posturi au difuzat productii deosebite realizate de ARTE TV si urmarind eforturile de-a lungul anilor pentru reintrarea acestuia pe piata din Romania, am considerat necesara initierea unei petitii pentru sprijinirea acestui demers.     

Sunt doua modalitati de a intra pe piata vizuala a postului: 

- calea comerciala prin cumpararea de catre societatile de cablu a semnalului, lucru foarte putin probabil, deoarece audienta preconizata nu trezeste suficient interesul firmelor de cablu;

- calea ce presupune semnarea unui parteneriat guvernamental prin intermediul Societatii Romane de Televiziune pentru preluarea si difuzarea semnalului ARTE TV in pachetul "must carry" impus de CNA tuturor societatilor de cablu din Romania. In aceasta situatie se afla si postul TV5 MONDE care emite in Romania in baza unui acord semnat in cadrul sommet-ului francofoniei din 2006 de la Bucuresti, acord care a restrans colaborarea culturala in domeniul televiziunilor numai la postul TV5 MONDE. Anterior acestui acord a existat un "Program romano-francez de cooperare culturala, stiintifica si tehnica pentru anii 2001-2004" semnat in 13 martie 2001 intre guvernul francez si cel roman care prevedea printre altele la sectiunea de schimburi culturale difuzarea canalului ARTE TV in Romania. In momentul de fata exista acoduri interguvernamentale de difuzare cu televiziuni publice din Europa precum : RTBF in Belgia, TVE în Spania, SRG SSR Elvetia, ERT Grecia, YLE Finlanda, BBC in Marea Britanie, SVT Suedia, TVP în Polonia, Österreichischer Rundfunk in Austria.

Veniti alaturi de noi pentru sustinerea acestui demers.

to comment