Sign the Petition to

Ministerul Sanatatii

Lasati copiii cu malformatii cardiace sa poata beneficia de formularul E112!

Signed,

Asociatia CopiilorCu Boli Cardiace

This petition closed almost 6 years ago

How this will help

Celebrul formular E112, cu ajutorul căruia mii de români au avut acces la tratamente în afara ţării, va fi eliminat anul viitor, după ce o nouă directivă europeană va intra în vigoare. În plus,...

Celebrul formular E112, cu ajutorul căruia mii de români au avut acces la tratamente în afara ţării, va fi eliminat anul viitor, după ce o nouă directivă europeană va intra în vigoare. În plus, costurile serviciilor medicale acordate în străinătate vor fi plătite de Casa de Asigurări la nivelul preţurilor de la noi din ţară. Diferenţa va fi suportată de pacient.

Un copil care are o malformaţie a inimii, inoperabilă în România...

Costurile operaţiei din Germania... circa 30.000 de euro, pana acum au fost plătite de statul român.Din 2013 însă, nu va mai exista această posibilitate.

O nouă directivă europeană stabileşte alte reguli care, în aparenţă, uşurează procedurile. Pentru ca un pacient să se trateze în străinătate, nu va mai avea nevoie de dosare medicale şi aprobări, ca acum, dar procedura plăţii tratamentelor se schimbă. Acestea vor fi achitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate CNAS doar la nivelul preţurilor de la noi din ţarăDiferenţa dintre cât decontează statul şi cât costă o operaţie în străinătate va fi suportată de pacient."Vor fi în mod clar unele avantaje pentru cei care astăzi îşi plătesc din propriul buzunar, va fi un pic dezavantajos pentru cei care astăzi folosesc formularul E 112 pentru că nu se va mai acoperi cu totul costurile intervenţiilor din străinătate", explică europarlamentarul Cristian Buşoi pentru Digi24.Spre exemplu, o operaţie de şold costă în străinătate în jur de 5000 de euro. La noi, Casa decontează 1900 de euro. Diferenţa ar urma să fie suportată de pacient.Şi în ceea ce priveşte afecţiunile inimii diferenţele sunt foarte mari: de la 2800 de euro pentru o înlocuire valvulară, la 17-18.000 de euro. Acum, cu formularul E112 obţinut de la Casa de Asigurări, costurile sunt acoperite în întregime.În ciuda birocraţiei şi a piedicilor, până acum au fost acordate aproape 2600 de formulare E112 de-a lungul a trei ani. În ţările bogate, cum ar fi Marea Britanie sau Franţa, unde există liste de aşteptare pentru tratamente, beneficiile directivei sunt evidente. Pacienţii de acolo se pot trata imediat în altă ţară, fără să scoată bani mulţi din buzunar. Însă, pentru pacienţii români, noua prevedere va fi o barieră în calea tratamentelor în străinătate.

22 comments

to comment