Progress

37 pledged
63 more needed

Pledge to

Romania

This pledge closed about 4 years ago

How this will help

Fara a ma erija in specialist in domeniu, incerc sa abordez o tema noua si anume situatia alarmanta in cazul agriculturii romanesti. Si in acest domeniu paradoxurile sunt prezente la tot pasul.In aproape 25 de ani s-a reusit ca si agricultura romanesca sa fie pusa pe butuci. Voit sau nu, am asistat neputinciosi la lichidarea unitatilor agricole cooperatiste si de stat, a serelor si chiar a centrelor si institutelor de cercetare, terenurile fiind preluate de asa-zisii baieti descurcareti si iuti de mana. Terenurile astfel dobandite au ajuns in mainile vestitilor dezvoltatori imobiliari mass-media romaneasca prezentand multe astfel de situatii. Din granarul Europei in perioada interbelica am ajuns codasi si la acest capitol in UE. In acelasi timp, marile uzine constructoare de masini agricole in loc sa fie sustinute de catre stat au fost si ele lichidate, aceeasi soarta au avut-o si fabricile de procesare a produselor agricole. Astfel, in Romania s-a ajuns la o lipsa de eficienta in cultivarea pamantului.Faramitand proprietatea, prin Legea fondului funciar in functie de interesele momentului, s-a ajuns la un paradox incredibil. Terenurile agricole din Romania sunt foarte fragmentate, astfel ca nu se poate vorbi de performanta in agricultura de catre cei care detin cateva hectare de pamant. Potentialul Romaniei a fost evaluat in 2011, ca poate hrani peste 80 de milioane de oameni, iar noi am ajuns sa importam peste 70% din hrana zilnica.

In plus un semnal de alarma a fost emis de directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care a precizat recent ca peste 80% din parcelele agricole din Romania sunt "la limita incarcaturii" cu nitrati.
Continuarea articolului aici: http://gandeste.org/politica/agricultura-romaneasca-in-pragul-colapsului-%E2%80%93-impact-negativ-asupra-mediului-si-sanatatii-oamenilor-prin-poluarea-cu-nitrati/30824

to comment