Sign the Petition to

Guvernul României / Prim-Ministru Victor Ponta

În anul 2012, au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar  11644 români (2047 femei şi 8024 bărbaţi), cu 8,2% mai mult faţă de anul 2008.În anul 2012, au murit din cauza cancerului pulmonar 10071 români (8024 bărbaţi şi 2047 femei), cu 9,6% mai mulţi faţă de 2008. 

Faţă de anul 2000, rata incidenţei cancerului pulmonar la femei aproape s-a dublat: de la 8,30/0000 a ajuns la 15,80/0000.

Cauza acestei evoluţii ameţitoare este una singura: fumatul!   

Guvernul României, la îndemnul ministrului Vosganian, nesocoteşte suferinţa sutelor de mii de români ce au afecţiuni produse de fumat, cifrele de mai sus fiind doar un exemplu de necontestat pentru impactul pe care îl are consumul de tutun asupra noastră, a tuturor cetăţenilor români.     

 În perioada 2005 – 2010, România a implementat mai multe măsuri care s-au adresat în special fumătorilor: să-i încurajeze, să-i ajute, pe alocuri chiar să-i forţeze să renunţe la fumat (vezi creşterea preţului).   Iar rezultatele se văd: fumează mai puţin români (de la 30,9% fumători zilnic  în 2008, s-a ajuns la 24,3% în 2011), oamenii sunt mai informaţi despre efectele fumatului,  mortalitatea prinboli cardiovasculare datorată fumatului este în scădere (de la 28146 decese în 2005 la 26432 decese în 2010).   Mai mult, încasările la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012.   Aşadar, calea pe care a ales-o România în 2005 – de a aplica recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind combaterea fumatului – a dat roade.   Datorită remanenţei substanţelor cancerigene în organismul fumătorului, riscul de cancer pulmonar scade foarte lent şi foarte puţin. De aceea, atâta timp cât continuă să crească rata îmbolnăvirilor prin cancer pulmonar, înseamnă că măsurile de descurajare a fumatului trebuie intensificate.   

De ce, atunci, să schimbăm ceea ce s-a dovedit eficient, în loc de a îmbunătăţi şi chiar a accelera procesul?

 Răspunsul îl găsim în afirmaţia domnului ministru Vosganian: “Susţinem directiva, dar în aşa fel încât să nu fie afectată industria tutunului!"

Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului şi se adresează în mai mică măsură fumătorilor adulţi, este evident de ce domnul ministru se opune directivei: dacă copiii noştri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va rămâne fără viitor. Dacă tinerii nu vor mai fi atraşi de artificiile pe care le folosesc producătorii pentru a-i amăgi că, de fapt, ţigara nu e chiar atât de rea precum spun adulţii, iar adulţii vor fuma din ce în ce mai puţin deoarece vor pune preţ mai mare pe sănătatea lor, atunci… într-adevăr, ce se va întâmpla cu industria tutunului? Adică, cu cei aproximativ 3000 de salariaţi din industria tutunului şi cei 350 de fermieri care cultivă 1500 de ha cultivate cu tutun?!Bugetul ţării trebuie, într-adevăr, să fie cât mai mare. Accizele plătite de fumători – şi nu de industrie! – reprezintă, într-adevăr, o parte importantă a bugetului ţării. Dar, după cum ne arată experienţa recentă, poţi obţine sume mai mari pentru buget de la un număr mai mic de fumători. Adică… mai mulţi bani cu mai puţini bolnavi!

 E firesc să ne întrebăm, atunci: al cui interes îl apără domnul ministru Vosganian? Al cetăţenilor? E evident că nu, pentru că, totuşi, fumatul chiar îi îmbolnăveşte şi îi omoară prematur pe oameni. Al statului? E evident că nu, pentru că oamenii bolnavi consumă mai multe resurse şi aduc mai puţine venituri. Al primului ministru? Puţin credibil, pentru că, în timp ce premierul se străduieşte să  îmbunătăţească imaginea României şi să combată corupţia, domnul ministru susţine în faţa Europei preeminenţa intereselor industriei tutunului în faţa sănătăţii. 

O Europă care, în chiar tratatul ei de funcţionare, susţine că toate măsurile luate la nivel comunitar trebuie să ţină cont de interesul sănătăţii cetăţenilor…   Şi atunci nu putem să nu ne întrebăm dacă domnul ministru Vosganian, în fine, a găsit soluţia la problema care îl frământa în luna februarie: cum să trăiască doar din salariu şi cu toate rigorile opiniei publice!   În condiţiile în care tratamentul pentru oamenii cu cancer, cu boli cardio-vasculare, cu boli pulmonare este din ce în ce mai greu accesibil din cauza finanţării insuficiente, iar oamenii se îmbolnăvesc din ce în ce mai mult din cauza fumatului, este firesc să întrebăm Guvernul României: de ce nu adoptaţi  măsurile prin care se descurajează fumatul şi care cresc veniturile bugetare?

1.  Accelerarea calendarului de creştere a accizelor 

 2.  Eliminarea acelor produse care îi amăgesc pe adolescenţi să încerce primele “fumuri”: ţigările aromate (de exemplu, cu capsule mentolate care schimbă gustul ţigării), colorate, subţiri, în pachete frumos colorate (de ex, ce imită rujurile), care permit introducerea unor reclame la fumat 

 3.  Inscripţionarea cu avertismente cât mai mari şi cât mai vizibile 

 4.  Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise pentru ca tinerii nefumători şi cei care s-au lăsat de fumat să nu mai fie supuşi presiunii anturajului fumătorilor   ACESTE MĂSURI NU COSTĂ STATUL ROMÂN NICI UN LEU! În schimb, aduc venituri la buget şi suficientă stare de bine şi sănătate oamenilor pentru ca banii daţi pe ţigări să fie dirijaţi spre alte domenii ale economiei româneşti care au nevoie de clienţi: producătorii de alimente sănătoase, de echipamente de sport, de îmbrăcăminte şi încălţăminte de calitate, turismul.   Banii pe care OAMENII îi dau pe ţigări (şi nu industria tutunului!) nu se pierd – se cheltuie pe alte servicii şi obiecte, unele fabricate în România de firme ale căror profituri rămân în România.   

Facem un apel la domnul prim ministru Victor Ponta să aplece urechea la oamenii care pătimesc azi din cauza tutunului şi care îşi doresc, mai mult ca orice, ca nepoţii şi copiii lor să nu facă greşeala pe care ei au făcut-o, începând să fumeze: fiţi apărătorul copiilor şi adolescenţilor acestei ţări, şi nu al industriei tutunului!

Protejaţi copiii şi tinerii de tacticile celor care conduc multinaţionalele producătoare de ţigări: nu ei sunt “al doilea contributor la bugetul statului” ci oamenii amăgiţi de aura construită timp de decenii în jurul “singurului obiect din lume care te omoară dacă îl foloseşti aşa cum îţi recomandă producătorul!”   Iar dacă, totuşi, cinismul este modalitatea de comunicare la care răspundeţi, atunci vă rugăm, domnule prim ministru, să aprobaţi măsurile prevăzute în propunerea de directivă a Comisiei Europene pentru ca să aibă cine să vă plătească pensia şi cheltuielile legate de boală atunci când veţi ajunge la vârsta a treia! 


Veniturile la buget, mai presus de sanatate:

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14992381-romania-nu-sustine-noua-directiva-anti-tutun-forma-actuala-motivul-industria-tutunului-este-doilea-mare-contributor-bugetul-statului.htm


Romania - Statul ne multumeste ca fumam. 1.7 miliarde de euro din tigari, pretul pus pe sanatatea romanilorBanii adunati la buget sunt mai importanti decat sanatatea romanilor. Aceasta idee reiese din memorandumul trimis de Romania la Comisia Europeana.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/guvernul-roman-nu-vrea-interzicerea-tigarilor-mentolate-si-slim-masura-ar-efecta-bugetul-de-stat.html


Signed,

Cornel Radu-Loghin

This petition closed over 3 years ago

How this will help

Protejati copiii României nu industria tutunului!

6 comments

to comment