Progress

1,040 signed
8,960 more needed

Sign the Petition to

Brăileni de pretutindeni/People of Braila from everywhere

Apel pentru susținerea Proiectului:  

Brăila: 2021 European Capital of Culture/Capitală Culturală Europeană

Noi, membri ai comunității și societății civile brăilene, animați de dorința sinceră de a reda nu numai orașului dar și întregii regiuni a Dunării de Jos poziția pe care o merită din punct de vedere economic, cultural și istoric în România, Europa și în lume, lansăm public un apelcătre toți cei care cred în acest demers și celor de competența cărora este să susțină și să se implice în mod oficial în acest demers: administrația publică locală, indiferent de apartenența politico-ideologică a membrilor ei în prezent, cât și pe durata derulării acestui proiect, de a-și afirma public și oficial sprijinul pentru Proiectul Braila: 2021 European Capital of Culture/Capitală Culturală Europeană, cu toate angajamentele pe care le implică acesta.  

Adresăm prezentul apel reprezentanților administrației publice locale, liderilor tuturor formațiunilor politice active la nivel local, instituțiilor și oamenilor de cultură și de educație, mass-mediei și reprezentanților mediului de afaceri din orașul și județul Brăila, lista rămânând deschisă oricărei instituții, organizații sau persoane individuale care dorește să se implice și consideră că poate să-și aducă contribuția la realizarea acestui proiect.  

Începând cu luna aprilie 2013, Grupul de Inițiativă a acestui proiect, membri ai societății civile brăilene din țară și din străinătate, reprezentând asociații naționale și internaționale non-profit, agenții de consultanță locale și membri ai mass-media au lansat discuții publice în presă și prin intermediul rețelelor sociale online. Reacțiile au fost mai mult decât încurajatoare. Grupul Braila: 2021 European Capital of Culture/Capitală Europeană Culturală de pe Facebook are deja peste 800 de membri și crește zilnic. La fel și grupul de pe LinkedIn și pagina de Facebook a proiectului. Numeroși brăileni și-au oferit deja sprijinul pentru a face din acest proiect unul de succes.

În plus, dl Aurel Simionescu, primarul orașului, și-a exprimat în 27 mai 2013 opinia că Brăila merită pe deplin statutul de capitală culturală europeană având în vedere numărul mare de evenimente culturale care au loc în oraș în fiecare an. Declarația domnului Simionescu a fost imediat urmată de cea a dlui Daniel Barbu, Ministrul Culturii, care a declarat la rându-i, preluat de Agenția Națională de Presă Agerpres:

„Da, Brăila are negreşit această vocaţie. Are şi un profil foarte distinct, în raport cu oraşele de aceeaşi talie din jur, care ţine de istoria particulară, de multiculturalism, de o anumită tradiţie specifică locului, de talia pe care a avut-o oraşul în secolul al XIX-lea, care a fost cu totul remarcabilă. Negreşit poate fi capitală culturală. Nici nu aveţi cu cine să vă comparaţi, după părerea mea. Nu prea văd contrapondere serioasă. Teatrul e absolut splendid, muzeul e foarte bun, e şi un oraş foarte literar, Panait Istrati îţi vine spontan în minte, Fănuş Neagu.” (30 mai 2013)  

Întâmplarea face ca, pe fondul dezbaterii despre regionalizarea României și potențiala integrare a Brăilei în Regiunea de Sud-Est, să fi repornit în ultima lună (mai 2013) și discuții concrete între primăriile Brăilei, Galațiului și Tulcei cu privire la mai vechea idee a unei colaborări administrative în cadrul unei viitoare zone metropolitane a Dunării de Jos. Premierul Victor Ponta a răspuns deja la provocare anunțând că Guvernul României este dispus să ofere garanții de stat pentru construirea preconizatului pod peste Dunăre, care ar uni provinciile istorice Moldova (Galați) și Țara Românească (Brăila) cu Dobrogea (Tulcea), creând astfel în sud-estul României a doua mare aglomerație urbană din țară după București. Un proiect precum Brăila: 2021 Capitală Culturală Europeană nu ar avea decât de câștigat de pe urma unor asemenea demersuri.  

În vederea oficializării candidaturii orașului Brăila pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, Grupul de Inițiativă a proiectului se angajează:

  1. să facă public conținutul prezentului apelul prin mijloacele mass-media locale și naționale și prin intermediul rețelelor sociale pentru a declanșa o campanie de adunare de semnături de la populație, care să demonstreze fără putință de tăgadă angajamentul societății civile pentru acest proiect;
  2. să circule acest apel pe la toți factorii de decizie amintiți mai sus pentru a le obține acordul, sprijinul și semnătura pe acest apel;
  3. să sprijine Primăria și organele locale administrative în procesul de depunere oficială a candidaturii orașului Brăila pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. 
Data limită până la care preconizăm lansarea oficială a candidaturii orașului Brăila pentru titlul de Capitală Culturală Europeană este 30 august 2013.

Grupul de Ini
țiativă al Proiectului
Brăila: 2021 European Capital of Culture/Capitală Culturală Europeană


George
ȘIPOȘ, Președinte creativi-ties group, inc. (Chicago)

Constantin TEODORESCU


Dan BUTEICĂ

Marian GHIONU, Director, Agenția Pontic (Brăila)

Signed,

George T. Sipos

This petition closed over 4 years ago

How this will help

Driven by the imperative necessity of this project for the future development of the city of Braila and of the entire Lower Danube Region, I support Braila's candidacy for the title of European...

Driven by the imperative necessity of this project for the future development of the city of Braila and of the entire Lower Danube Region, I support Braila's candidacy for the title of European Capital of Culture in 2021 and I urge the local administration, leading political decision-makers from across the ideological spectrum, the representatives of cultural and educational institutions, and businesses from Braila, the Lower Danube Region and Romania to get actively involved in making this project reality so that Braila can regain its dignity and its rightful place on the map of Europe and of the world.

Conștient fiind de imperativul acestui proiect pentru dezvoltarea viitoare a orașului Brăila și a întregii regiuni a Dunării de Jos, susțin candidatura orașului Brăila pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și îndemn administrația locală, factorii de decizie politici, indiferent de orientarea ideologică, reprezentanții instituțiilor de cultură și educație și oamenii de afaceri ai orașului și regiunii să se implice în mod activ în punerea în aplicare a acestui proiect pentru a reda demnitatea Brăilei și a o repune pe harta Europei și a lumii.


37 comments

to comment