Progress

58 signed
42 more needed

Sign the Petition to

Областна управа Стара Загора, Община Стара Загора, МБАЛ "Професор Стоян Киркович", Старозагорска Митрополия


Да се възстанови храмът в Старозагорската болница,

отнет от християните през 1944 г. и превърнат кощунствено в морга

Неразделна част от цялостния архитектурен ансамбъл на Старата старозагорската окръжна болницата е болничният храм под застъпничеството и небесното покровителство на "Св.Николай Мирликийски - Чудотворец", който се намира  в югоизточния ъгъл на двора.

В храма са се извършвали  богослужения за здравето на страдащи, боледуващи и търсещи помощ  молители, а  грижата за стопанисването му е била поверена на Светата Митрополия. В лицето на свещенослужителя при храма - отец Симеон Евлогиев старозагорци са намирали своя верен пастир, който е посрещал и полагал грижа за всички вярващи.

Но след  9 септември 1944 г. свещеникът е изгонен, а храмът брутално е превърнат ... в морга!

За вярващите православни настъпват тежки дни на гонения и на богохулство, на поругание и оскверняване както на молитвения дом, така и на светините в него!

И тази неправда продължава и досега. Сградата си стои и всеки непредубеден може да види сам, че архитектурата предполага предназначението й, независимо, че следващите господари са се опитали да я "маскират", достроявайки я незначително.Signed,

Zlatna Mihaylova

This petition closed over 4 years ago

How this will help

Инициативен комитет през 1990 г. започва "ходене по мъките", за да се възстанови храмът и да започне редовно служение в него.

До 2012 г. резултат няма. За съжаление след 2012 г. ситуацията става...

Инициативен комитет през 1990 г. започва "ходене по мъките", за да се възстанови храмът и да започне редовно служение в него.

До 2012 г. резултат няма. За съжаление след 2012 г. ситуацията става парадоксална, след като на територията на болницата се оформя още една морга.

Ръководството на болницата, както и други институции не правят необходимото тази неправда да бъде премахната. Неправда, която тегне като проклятие над града и над болницата!

Молим всички да подкрепят идеята за възстановяване на Божия храм!


to comment