Brigade logo
Causes is now part of Brigade – the world's first network for voters.
Join Brigade to take action on issues and elections that matter to you.
Take me to Brigade

Progress

58 signed
42 more needed

Sign the Petition to

Областна управа Стара Загора, Община Стара Загора, МБАЛ "Професор Стоян Киркович", Старозагорска Митрополия


Да се възстанови храмът в Старозагорската болница,

отнет от християните през 1944 г. и превърнат кощунствено в морга

Неразделна част от цялостния архитектурен ансамбъл на Старата старозагорската окръжна болницата е болничният храм под застъпничеството и небесното покровителство на "Св.Николай Мирликийски - Чудотворец", който се намира  в югоизточния ъгъл на двора.

В храма са се извършвали  богослужения за здравето на страдащи, боледуващи и търсещи помощ  молители, а  грижата за стопанисването му е била поверена на Светата Митрополия. В лицето на свещенослужителя при храма - отец Симеон Евлогиев старозагорци са намирали своя верен пастир, който е посрещал и полагал грижа за всички вярващи.

Но след  9 септември 1944 г. свещеникът е изгонен, а храмът брутално е превърнат ... в морга!

За вярващите православни настъпват тежки дни на гонения и на богохулство, на поругание и оскверняване както на молитвения дом, така и на светините в него!

И тази неправда продължава и досега. Сградата си стои и всеки непредубеден може да види сам, че архитектурата предполага предназначението й, независимо, че следващите господари са се опитали да я "маскират", достроявайки я незначително.Signed,

Zlatna Mihaylova

This petition closed almost 3 years ago

How this will help

Инициативен комитет през 1990 г. започва "ходене по мъките", за да се възстанови храмът и да започне редовно служение в него.

До 2012 г. резултат няма. За съжаление след 2012 г. ситуацията става...

Инициативен комитет през 1990 г. започва "ходене по мъките", за да се възстанови храмът и да започне редовно служение в него.

До 2012 г. резултат няма. За съжаление след 2012 г. ситуацията става парадоксална, след като на територията на болницата се оформя още една морга.

Ръководството на болницата, както и други институции не правят необходимото тази неправда да бъде премахната. Неправда, която тегне като проклятие над града и над болницата!

Молим всички да подкрепят идеята за възстановяване на Божия храм!


to comment