Progress

665 pledged
335 more needed

Pledge to

Informatii corecte despre persoanele cu autism in presa

This pledge closed about 6 years ago

How this will help

In urma reportajului "A invins autismul" despre Calin Sobaru, aparut pe postul dvs. de televiziune in aceste zile (http://observator.a1.ro/social/Calin-Sobaru-fiul-celui-care-s-a-aruncat-de-la-bal_76367.html), AUTISM ROMANIA, asociatie a parintilor copiilor cu autism, doreste sa precizeze faptul ca atat titlul, cat si continutul, ideea generala a reportajului dezinformeaza in buna masura publicul larg, dar si pe parintii copiilor cu autism, mai ales pe cei cu copii abia diagnosticati. 

Presupunem ca una dintre intentiile dvs. a fost aceea de a-i incuraja pe parinti sa fie optimisti in privinta copilului lor care a primit diagnosticul de autism si sa spere la normalizarea vietii acestuia, insa transmiterea mesajului ca autismul poate fi 'invins', depasit, sau ca se pot obtine rapid, cu cateva ore de terapie pe saptamana, rezultate spectaculoase, fara a preciza faptul ca persoanele cu autism sunt foarte diferite, ca severitatea autismului variaza, sau alte detalii relevante, este un demers hazardat. Mesajul nu este benefic parintilor, intrucat acestia pot astepta rezultate asemenea celor prezentate in reportaj si, daca copilul lor nu a 'invins' autismul asemeni lui Calin, se pot invinovati pentru ca ei nu au facut ce trebuia si cat trebuia. 

Asociatia noastra apreciaza abordarea pozitiva a autismului/ a persoanelor cu autism in presa, insa noi consideram ca, pentru o informare corecta a populatiei si evitarea pericolelor mai sus mentionate la care sunt supusi parintii cu copii, adolescenti, chiar tineri cu autism, realizatorii din mass media audiovizuala sau redactorii din presa scrisa trebuie sa precizeze de fiecare data si urmatoarele:

- La aceasta data autismul este considerat o tulburare de spectru de natura neurobiologica /o conditie pe toata viata, deci nu dispare, nu se vindeca, DAR cu interventie intensiva si adecvata, personalizata, situatia individului se poate ameliora, uneori considerabil, astfel incat unele persoane pot sa depaseasca in asa masura probleme caracteristice vizibile la nivelul comunicarii, relationarii, comportamentului si sa nu mai fie considerate ca 'autiste'. Aceasta nu inseamna ca persoana nu mai are autism sau a invins autismul. Dificultati specifice, manifestate in forme mai subtile, neevidente la prima vedere, pot aparea atunci cand persoana trebuie sa faca fata unor situatii sociale complexe, de ex. sa-si faca prieteni sau sa mentina prieteniile . 
- Persoanele cu autism sunt extrem de diferite, autismul se manifesta in mod diferit la fiecare individ sau, altfel spus, exista tot atatea forme de autism cate persoane cu autism exista. Dificultatile din aria comunicarii, relationarii, comportamentului, sensibilitatilor senzoriale se combina in mod unic, ca forma si grad de afectare, la fiecare individ. Asadar autismul este un continuum/spectru/ si poate aparea in forme si grade severe de afectare, inclusiv combinat cu retard sau alte comorbiditati-anxietate, adhd, tulburare obsessiv compulsiva, s.a, pana la forme mai usoare, dar care afecteaza serios viata individului, cum este Sindromul Asperger (forma pe care o are Calin). Formele severe sunt insotite si de retard intelectual, la cele mai putin severe , ca Asperger Sindrom, in general, inteligenta este normala sau peste medie, iar comunicarea este afectat in forma sa pragmatica, adica in interactiunea sociala (nu stiu cum sa comunice cu cei din jur, cand sa vorbeasca, cand sa asculte, cand sa intervina in conversatie, nu stiu sa-si faca prieteni sau sa mentina prieteniile..etc).

Avem speranta ca la realizarea urmatoarelor reportaje de televiziune sau articole de presa veti tine sema de recomandarile noastre, in ideea unei informari corecte privind persoanele cu autism. AUTISM ROMANIA

17 comments

to comment