Progress

7,080 signed
+80 over goal

Sign the Petition to

Бойко Борисов, Премиер на Република България

До: Бойко Борисов, Премиер на Република България

14 януари 2013

Господин Премиер,

Унищожаването на 29 декара дюни край Несебър наскоро провокира гнева ви. На Черно Море, не се строи само върху дюни; същите схеми, които описвате, унищожават много плажове, зелени площи и паркове. Ние, подписаните граждани на Варна, искаме същата защита срещу строителство, която се предлага за дюните, да се въведе за всички урбанизирани зелени площи, както и за цялата зона "А", ивицата с ширина 100 метра по протежение на акваторията на Черно Море.

Липсата на кадастрални карти помага на частници да застрояват дюни, а липсата на регистър на зелените площи в град Варна помага на частници да вземат парцели и да застрояват парковете ни. Кметската администрация спира регистъра на зелените площи вече пета година. Застрояване на Морската Градина доведе до там, че вече и гугъл мапс разбра: паркът, който свързва поколения Варненци с морето, де юре е защитен, де факто, две трети е строителство на първа линия. При това, строителството продължава.

Г-н Премиер, за да спрем веднъж завинаги кражбата на зелена територия във Варна, Вие трябва лично да изразите политическа подкрепа за това, законите, които сега ще пазят дюните, да пазят целия бряг на България - включително цялото крайбрежие и зелените площи във всички български градове. Считаме, че общинските администрации трябва да изработят в същия срок от шест месеца регистър на зелените площи и да го направят публично достояние в интернет. Считаме, че всяко преминаване на този срок в закона трябва да се криминализира като престъпление с висока степен на обществена опасност, каквото всъщност то се явява със своите последиците за цели градове и и техните граждани и данъкоплатци.

Продажбата на държавна земя се случва не само с дюните в България. В Морската градина на Варна има десетки декари, които държавата продава по точно същата схема на частни инвеститори. Вземете за пример бившия паркинг вход Акациите на Морската Градина. През 2009 година парцелът е продаден от държавата на частници, а днес е голям увеселителен комплекс. Вредните последици от това действие са твърде много: Освен застрояването и шума за хиляди съседи, посетители и животните в Зоопарка, така се загуби единственият съществуващ периферен паркинг в парка. Така появата на автомобили по алеите (официално разрешено с кметска заповед 4481 от 8 ноември 2012) и съсипването на поляните се оказва донякъде следствие на държавна политика. Уволнихте бившия областен управител на Варна, но не се разграничихте от извършените от него нарушения във връзка с разпореждането на имоти в Морската градина. Трябва да стане ясно къде са вратичките в закона, и в контрола, заради които варненци са принудени да гледат как парковите площи, изградени с техните данъци, преминават от държавни в частни ръце. Какви законодателни мерки ще спрат тези продажби, които за много хора са вид законни кражби?

Ако можем да впишем Карадере и Камчийски пясъци в Натура 2000, за да ползваме европейски протекции за българското море, къде да впишем Варненската Морска Градина и нейния бряг? Сегашните закони не помагат. За това настояваме за създаване на регистър на всички държавни парцели в рамките на стометровата зона „А“ до морския бряг и за въвеждането на планове за превръщането им в зелени зони за постоянно ползване.

Г-н премиер, по повод сделката с дюните, вие казахте: "Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда"

Ще стане ли Варна новият Слънчев Бряг, г-н Премиер? Обръщаме се към вас, защото именно чрез продажбата на 120 декара държавна земя, в момента Варненският бряг е гигантска строителна площадка. Смятате ли, че когато карат към Варна, българите и чужденците ще казват "тази държава върви по правилен път"? Всички държавни агенции, одобрили стандартните документи за строителство, се хранят с парите на данъклоплатците, но нито една не счита за необхдимо да излезе в публичното пространство и да заяви, как ще изглежда Варна. Както се обадихте на РДНСК Бургас, по повод строежа на 120 жилищни постройки, ще се намесите ли за да излязат наяве документите за сградите, който се очакват на Варненския бряг?

Ако бетонът е най-директната вреда от замените на земя в паркова площ, то движението на автомобили в парка е непосредствено следствие. Г-н Премиер, знаете ли, че с активното бездействие на Министерство на Вътрешните работи, след като останахме без поляните си, и гледаме градината си през огради, сега сме принудени да се бутаме с детски колички върху джипки, а тревните площи отдавна приличат на занемарени кърски пътища? Необходими ли са нови закони, за да задължите органите на вътрешното министерство да извадят от парка ни колите?

Предложението за защита на дюните e стъпкa в правилната посока. Но в тези сто метра брегова ивица на Черно Море, която е все още несъсипана от инвестиционни намерения, влизат част от Морската Градина на Варна, красотата на Тюленово и Шабла, Иракли, много други.

Signed,

Nikolay Marinov

This petition closed over 6 years ago

How this will help

Спасете малкото останало от българското черноморско крайбрежие!

57 comments

to comment